Читај ми!

Широм Српске обележен Дан Републике

Република Српска обележава Дан републике – 9. јануар, без свечаног дефилеа и великих окупљања. Света архијерејска литургија одржана је у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци, а вечерас и свечана академија. Председник Србије Александар Вучић честитао је празник и нагласио да су нам више него икада потребни вера, јединство и снага. Србија остаје поуздани ослонац Републике Српске, поручује Вучић.

Наша је обавеза да чувамо РС, да је градимо и да је будућим генерацијама предамо јаку и стабилну. Двадесетдевет  година од оснивања кажемо да је Српска модерна, демократска политички и институцијално стабилна, истиче председница Жељка Цвијановић.

"Нажалост ова годишњица је још једном показала да ни 25 година након мира многи унтар и изван БиХ нису одустали од нетрпељивости или унитаризације", рекла је Жељка Цвијановић председница РС 

Милорад Додик понавља, за нас је циљ самостална и слободна Република Срспка. Она остаје, каже нешто највредније што смо створили.

"Борба на политичком плану ће се наставити и она неће бити ни мало лака, а оно што наредну годину издваја од осталих је то што славимо 30 година РС. И морамо да се припремимо за тих 30 година. Морамо бити јачи, бољи, да будемо сретни и задовољни управо чињеницом да идуће године обиљежавамо 30 година постојања", реако је Милорад Додик - српски члан Предсендиштва.

Честитке из Београда. Ове године не из свечане сале већ видео линком јер је свечана академија због вируса корона прилагођена телевизијском преносу. Минстар иностраних послова Никола Селаковић истиче да је дужност Србије да брине о Српској, да поштује територијални интегритет БиХ али да љубоморно чува специјалне односе са Српском.

"Србија воли, поштује и подржава РС, на то је обавезује не само убједљива већина мишљења наших грађана већ и међународно правои Дејтонски споразум", рекао је  министар иностраних послова Србије Никола Селаковић.

На годишњицу Републике постхумна одликовања за здравствене раднике који су преминули од вируса корона, Клинички центар Бања Лука, девет регионалних болница и 50 домова здравља.

"Најискреније поштовање показујем за све и један људски живот који је ова пандемија узела, нажалост неке и од наших колега", навео је Владо Џајић - директор Универзитетско клиничког центра Бања Лука.

На годишњицу Српске литургија коју је предводио владика бањалучки Јефрем. Ове године због епидемиолошке ситуације није било свечаног дефилеа који је помјерен за Видовдан 28. јуна али зато је центром града продефиловао полицијски оркестар.

Вечерас се у Републици Српској приказује и филм "Коридор" ауторке Слађане Зарић.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара