Читај ми!

Република Српска обележава Дан Републике

Република Српска данас обележава Дан Републике, а српски члан Председништва БиХ Милорад Додик каже да је вишевековна идеја и тежња српског народа да живи у својој држави слободно, а да је ова генерација имала историјску улогу да ту идеју материјализује и тај сан оствари. Прослава Дан Републике биће прилагођена епидемијској ситуацији а свечани дефиле одложен је за Видовдан.

Република Српска настала је 9. јануара 1992. године под првобитним називом Српска Република БиХ.

Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали статус конститутивног народа.

Ове године, рођендан Републике Српске, због пандемије вируса корона, обележава се без свечаног дефилеа на Тргу Крајине, великих окупљања, али и традиционалних пријема код председника РС.

Председница Српске Жељка Цвијановић рекла је, интервјуу за РТРС, да је прослава прилагођена епидемиолошкој ситуацији, а свечани дефиле, како је одлучено на Организационом одбору, померен за Видовдан ове године.

Овогодишње обежавање Дана РС почиње светом архијерејском литургијом у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци. Литургији ће присуствовати председница Српске.

У оквиру обежавања биће додељена одликовања заслужним институцијама и појединцима, а предвиђени су и музички дефиле Полицијског оркестра, свечана академија и премијера документарно-играног филма "Коридор 92".

Дан Републике облежавају и Представништва Српске у свету.

Представништво у Србији позвало је грађане из Српске и БиХ који живе у иностранству, као и пријатеље Српске да традиционалну свечану академију поводом Дана Републике прате путем телевизијског преноса и тако буду уз Српску за њен 29. рођендан.

"Позивамо вас да заједно са својим најближима погледамо свечану академију и тако, упркос пандемији вируса корона, будемо уз своју Републику Српску. Срећан нам Дан Републике. Живела Република Српска!",  саопштено је из Представништва Републике Српске у Србији.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара