Читај ми!

Годишњица смрти Николе Тесле обележена у Загребу

Полагањем цвећа код споменика Николи Тесли у центру Загреба, обележена 78. годишњица од смрти једног од највећих светских научника.

Председник Српског народног вијећа Милорад Пуповац рекао је да је Никола Тесла човек који обједињује Србе и Хрвате.

Како је навео, баш поклопило да се на данашњи дан, када се слави Божић по јулијанском календару и долазак Светлости небеске на земљу, одаје се почаст Тесли, генију који је помогао човечанству да има светлост електричне енергије, преноси агенција Хина.

"Тесла је човек који нас обједињује. Уз све наше поделе, какве су биле, Никола Тесла је увек био изнад њих", истакао је и додао како Тесла обједињује и својим научним генијем и својим политичким умом.

"Ми у Хрватској – и Хрвати и Срби – имамо разлога да га славимо зато што је симбол који нас приближава и који нас подучава како и на који начин треба да се међусобно односимо", нагласио је председник СНВ-а, "посебно зато што смо на ветрометини и зато што постоје дани као што су ови које пролазимо на Банији, у Загребу и заједно са целим светом, кад је посреди пандемија ковида".

Поред Пуповца, цвеће на споменик Тесли у центру Загреба положили су и градоначелник Загреба Милан Бандић и представници Института "Руђер Бошковић" и Удружења "Никола Тесла".

Председница Удружења "Никола Тесла – Геније за будућност" Драгица Михајловић подсетила је да је Никола Тесла на данашњи дан преминуо у хотелу Њујоркер у Њујорку у соби 3327 на 33. спрату.

"Отишао је велики геније, али његова дела су остала међу нама", истакла је Михајловићева.

Истакла је да је задовољна што чланови удружења и поштоваоци Николе Тесле цене и желе да упознају његова дела и хуманост. Скренула је пажњу на Теслино безусловно давање за опште добро.

"Нека нам Никола Тесла буде узор. Делујмо срцем и љубављу с Николом Теслом и помозимо свима у овој ситуацији без различитости, без дељења. Будимо толерантни и хумани као Никола Тесла", поручила је Михајловићева.

Представник Института "Руђер Бошковић" научник Kарољ Скала рекао је да им је увек драго да дођу до споменика Николи Тесли који је направио вајар Иван Мештровић и присете се великог научника.

Градоначелник Загреба Милан Бандић истакао је да је Никола Тесла, пре свега, био космополита, "поносан на свој српски род и хрватску домовину у којој је рођен".

"Његова дела неће никада умрети, он ће живети вечно", додао је Бандић.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво