Читај ми!

Петрињи потребни објекти за становање и топли оброци, отворени рачуни за помоћ

Подручје Петриње поново је погодио јак земљотрес, магнитуде 5 по Рихтеровој скали. Док се тло и даље тресе, у фокусу је помоћ онима који су остали без крова над главом пред први снег. Власти апелују да су најпотребнији објекти за боравак.

Црвена ознака за рушење окачена је на сваки четврти оштећени објекат у банијском потресу пре недељу дана. Како последице изгледају на терену, говори социолог Петар Лађевић, који се пре два дана вратио из родне Петриње.

"То изгледа страшно и тужно. Ја сам се осећао као човек који је остао без младости. Нема моје основне школе, велика оштећења. Нема моје гимназије – велика оштећења. Нема моје општине – велика оштећења, нема свих кућа у центру града", истакао је Лађевић. 

У таквој ситуацији, тамошњи Срби дочекују Бадњи дан и вече. Традиционално окупљање СНВ-а замењено је много мањим уз остатке православне цркве на петрињском гробљу.

"Страдали су сви, и Срби и Хрвати и Роми и наши суграђани исламске вероисповести. И сви смо заједно у тој муци и сви заједно помажемо и цела Хрватска помаже не питајући никога ко је и одакле је и које је вере и националности", рекао је Борис Милошевић, потпредседник Владе Хрватске. 

Како се може помоћи 

Држава Србија је помогла са милион евра. Одавде може да помогне свако. Финансијски, преко два жиро-рачуна: епархија горњокарловачке и загребачко-љубљанске. Такође и преко СНВ-а. То су адресе и за оне који желе да упуте нематеријалну помоћ, од које су најважнији објекти за боравак.

"Ја бих у овом тренутку само апелирао на произвођаче, како покретних кућица, камп-кућица и контејнера за становање да ступе у контакт са овим организацијама које сам навео, да се види како би се на том нивоу могло помоћи. Потребно је нешто више од хиљаду контејнера за подручје Баније, како би се најургентније помогло становништву које по оваквом ужасу", истиче Лађевић.  

Потребно минимум 1.000 контејнера 

Према анализи са терена, потребно је најмање хиљаду контејнера.

"По постојећим прелиминарним захтевима, имамо потребу за укупно око хиљаду таквих објеката. Током дана ћемо имати одлуку која ће бити везана за набавку контејнера и уверен сам да ћемо сутра на седници владе донети одлуку", истиче Томо Медвед из Штаба цивилне заштите за обнову погођених подручја

Осим места за спавање, мештанима су потребни и топли оброци. Само Петрињи, према речима градоначелника, 15.000 оброка дневно. Тренутно, каже, тамошњи Црвени крст на три локације припрема тек хиљаду и по.

Рачуни за помоћ

Raiffeisen Bank

IBAN: HR8824840081500147900

SWIFT: RZBHHR2X

Српска православна црква у Хрватској, Епархија горњокарловачка, Мажуранићева 4, 47000 Карловац

Назнака: "Помоћ страдалима од земљотреса" или "Помоћ за обнову сакралних објеката" 

__________ 

Sberbank
IBAN: HR0925030071510000600
SWIFT: VBCRHR22

Српска православна црква у Хрватској, Епархија загребачко-љубљанска

Назнака: "Помоћ страдалима у потресу"

__________ 

Zagrebačka banka
IBAN: HR5223600001501530334
SWIFT: ZABAHR2X

Српско народно вијеће, Гајева 7, Загреб

Назнака: За хуманитарну акцију "Банија је наша кућа"

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво