Читај ми!

Ђукановић вратио на поновно одлучивање Закон о слободи вероисповести

Председник Црне Горе Мило Ђукановић вратио је на поновно одлучивање законе које је донела црногорска скупштина на седници 29. децембра 2020. године, међу којима су у измене Закона о слободи вероисповести.

Поред Закона о изменама и допунама закона о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница, на скупштинској седници 29. децембра усвојени су и Закон о измени закона о раду, Закон о изменама и допунама закона о државним службеницима, Закон о допунама закона о здравственој заштити.

Посланици су на тој седници изгласали и Закон о изменама и допунама закона о кредитним институцијама, Закон о изменама закона о санацији кредитних институција и Закон о изменама и допунама закона о фискализацији у промету производа и услуга.

Сви су враћени на поновно одлучивање.

Мило Ђукановић је, наводећи разлоге за одлуку, подсетио да је сходно члану 90 став 3 Пословника Скупштине прописано: "Кворум се утврђује примјеном електронског система за гласање, на начин што је сваки посланик дужан да се лично идентификује (пријави) убацивањем идентификационе картице у посланички пулт на свом сједишту или на основу евиденције генералног секретара Скупштине".

"Стога је отворено питање да ли је приликом почетка предметне сједнице и усвајања њеног дневног реда постојао кворум, а самим тим и питање демократског легитимитета, као и усаглашености усвојених закона са Уставом Црне Горе и важећим правним прописима", навео је Ђукановић у документу упућеном председнику парламента Алекси Бечићу.

Указао је и на "отворено правно питање" констатовања престанка мандата посланику Филипу Аџићу и потврђивања мандата Суаде Зороњић, с обзиром на, како наводи, већински донешену негативну одлуку Државне изборне комисије, "као и на укупну парламентарну праксу у Црној Гори да се мандат члана Парламента потврђује тек на предлог тог независног институционалног ауторитета."

Парламент Црне Горе усвојио је измене и допуне Закона о слободи вероисповести 29. децембра. За то је гласао 41 посланик владајуће већине. Опозиција није присуствовала седници.

недеља, 05. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара