Читај ми!

Кривокапић: Изменама Закона о слободи вероисповести Црна Гора ће показати да је секуларна држава

Председник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић рекао је у разговору за црногорске "Вијести" да мисли да је усвајање измена Закона о слободи вероисповести први потез ка кључном кораку, а то је да Црна Гора покаже да је секуларна држава, што подразумева одвојеност цркве од државе.

Здравко Кривокапић је рекао да је потребно да све верске заједнице буду искључиво и само у правном систему Црне Горе. 

"Ја то нијесам могао да схватим другачије. То је тај први корак који ће преокренути читаву ситуацију", истиче Кривокапић.

Каже да је европском комесару за проширење Оливеру Вархељију рекао да су три члана закона која су вређала логику било ког грађанина упућивала на једну чињеницу – "да је неко тежио да вам преузме имовину, а да ви потом доказујете да је то ваше".

"Опет је тражио појашњење и рекао сам му да је врло једноставно: Ви имате свој плац, градили сте своју кућу и знате да сте улагали у њу и знате да је то ваша кућа, неко донесе одлуку ово више није ваше, па ви доказујте на суду. Само је одговорио: па то је немогуће", наводи Кривокапић. 

Каже да има разумевања за сваки протест грађана.

"Али, ако је тај протест организован партијски, уз подршку одговарајућих других структура, и ако имате таква сазнања, онда се поставља питање зашто је све то тако? Право протеста треба да постоји и нема разлога за страх", каже Кривокапић.

"Не желим да верујем да постоји човек који више воли другу државу од Црне Горе"

Здравко Кривокапић истиче да не жели да верује да постоји човек који више воли неку другу државу од Црне Горе.

"И ако је само то одредница, онда је патриотизам свих нас исти. Ако то доживљавамо као љубав према Црној Гори, онда се ми не разликујемо. Али ако то неко злоупотребљава у било ком смислу, онда се морамо разликовати. Ако је тај патриотизам прешао у национализам, онда је исто то велика опасност за све нас. Ниједан национализам није никоме донио добро", наглашава Кривокапић.

Каже да је намера свих у влади да направе једну грађанску причу, тако што ће отићи у било који град у Црној Гори, поразговарати са било којим грађаном и појаснити да никоме ништа не дају и не узимају.

"Ми желимо да будемо такви да та прича о узимању и давању бити занемарена, а да ће мјера свега да буде рад, стручност и одговорност. И ако се тога посла латимо, а окренемо све у економску причу, заборавимо ову наметнуту причу о идентитету, онда ћемо сви бити задовољни", истиче Кривокапић.

Каже да већ разговарају са одређеним инвеститорима који би превасходно задржали становништво на северу и обезбедили почетну економску сигурност да нико више не размишља да иде само у Подгорицу, или иде до Приморја.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво