Читај ми!

Дејтонски споразум формално потписан пре 25 година

Општи оквирни споразум за мир у Босни и Херцеговини, познатији као Дејтонски мировни споразум, потписан је пре 25 година. Споразум је формално потписан у Паризу, а договор о томе је постигнут у војној бази код америчког града Дејтона 21. новембра 1995, када је и парафиран.

На данашњи дан 1995. године у Јелисејској палати у Паризу потписан је Општи оквирни споразум за мир у Босни и Херцеговини, познатији као Дејтонски мировни споразум.

Тиме је и званично окончан рат у Босни и Херцеговини.

Мировни споразум за БиХ, парафиран је 21. новембра 1995. године у Дејтону, у америчкој држави Охају, после тронедељних преговора.

Споразум су, у присуству тадашњег државног секретара САД Ворена Кристофера, потписали Слободан Милошевић, Фрањо Туђман и Алија Изетбеговић у Јелисејској палати у Паризу.

Потписници су се обавезали да међусобне односе регулишу према Повељи УН, Завршном хелсиншком акту и другим документима ОЕБС-а, као и на међусобно поштовање суверенитета и решавање неспоразума на мирољубив начин.

Дејтонским споразумом Босна и Херцеговина је подељена на два ентитета – Републику Српску и Федерацију БиХ. Скупштина Савезне Републике Југославије ратификовала је Дејтонски споразум 13. новембра 2002. године.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се