Читај ми!

Црна Гора неће повући одлуку о протеривању амбасадора Србије

Црногорско Министарство спољних послова је саопштило да неће повући своју одлуку о проглашавању амбасадора Србије Владимира Божовића непожељном особом.

Из црногорског министарства кажу да, као и европски комесар Оливер Вархељи, поздрављају одлуку Владе Србије да одустане од протеривања амбасадора Црне Горе у Србији, јер за то није ни било разлога.

"Амбасадор Милошевић представља своју земљу поштујући Републику Србију, не мијешајући се у њена унутрашња питања, са уздржаношћу према земљи домаћину чак и онда када се Црна Гора грубо вријеђала и понижавала са различитих адреса у Србији, црногорски државни симболи скрнављени, а због тога реаговале и различите међународне адресе", наведено је у саопштењу.

Сматрају да се амбасадор Србије у Црној Гори у континуитету мешао у унутрашња питања земље у којој службује, "својим интерпретацијама историје доводећи у питање њену самосталност и независност, негирајући Резолуцију Скупштине Црне Горе о нелегитимној Подгоричкој скупштини".

"На ово му је из Министарства вањских послова више пута скренута пажња, уз упозорење да се ради о недозвољеном и недипломатском понашању према земљи домаћину. Нажалост, узалуд и без разумијевања", пише у саопштењу.

"Вархељи пропустио да размени основне информације"

Из министарства наводе и да је изјава премијерке Србије Ане Брнабић говори да је амбасадор Божовић преносио и званичне ставове српске владе, што је, тврде, потврда и наставак грубог мешања у унутрашња питања Црне Горе.

Истичу и да је комесар за проиширење ЕУ Оливер Вархељи пропустио да, пре изречене сугестије, са партнерима у Црној Гори "барем размени основне информације и мишљења о меритуму ствари".

"Вјерујемо да би и он, посебно као неко ко долази из Мађарске, земље која има појачан сензибилитет за питања оваквог карактера, као политичар и званичник боље разумио наш однос према амбасадору који се у континуитету мијеша у унутрашње ствари и повређује националне интересе земље пријема", наведено је у саопштењу.

Истичу и да је Црна Гора у потпуности и истински посвећена регионалној сарадњи и добросусједским односима.

"Стога, чврсто смо увјерени у исправност своје одлуке, с обзиром на то да не можемо толерисати понижавање црногорског државног и националног достојанства од стране дипломатских представника у нашој земљи", закључено је у саопштењу.

недеља, 19. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара