Читај ми!

Вархељи: Од Црне Горе се очекује ефикасна заштита мањина

Од Црне Горе се, као кандидата за чланство у ЕУ, очекује ефикасна заштита припадника националних и верских мањина, што произилази из преговара у оквиру приступног погавља 23, поручио је европски комесар за проширење Оливер Вархељи.

"Владавина права је једна од основних вредности ЕУ и као таква је пресудни елемент процеса приступања ЕУ, који одређује укупни темпо преговора Црне Горе о приступању ЕУ", истакао је Оливер Вархељи.

Он је у одговору на питање посланика Европског парламента о положају муслиманске заједнице у Црној Гори, али и "очувању интереса, слобода и безбедности свих у ЦГ", одговорио да је Комисија свесна инцидената усмерених на муслиманску заједницу уочи и након парламентарних избора 30. августа и да у Бриселу очекују темељну истрагу и правно процесуирање тих и свих других напада.

"Према поглављу 23, Црна Гора мора ојачати, између осталог, и ефикасну примену и спровођење људских права и ускладити свој правни оквир са правном тековином ЕУ и међународним стандардима људских права што укључује ефикасну заштиту мањина и слободу вероисповести", нагласио је европски комесар.

Навео је и да ће Комисија наставити да редовно прати испуњавање обавеза Црне Горе у тој области.

недеља, 26. мај 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије