Читај ми!

Црногорски роман о састављању владе – ко ће заузети кључне ресоре

Бошњачка странка неће бити део нове владе Црне Горе, одлучено је јуче у Рожајама. Тако се владајућа већина задржала на броју 41. Увелико се помињу имена министара у новој влади. Саговорници РТС-а сматрају да би било логично да Мирослав Лекић постане нови шеф дипломатије, а да би Дритан Абазовић место министра одбране могао да препусти некоме из невладиног сектора. Наводе да између три коалиције и даље има отворених питања, као и да се одлазећа власт не дâ.

Писац Ђуро Радосавовић је рекао да би логично било да Мирослав Лекић буде нови министар спољних послова Црне Горе, јер у опозиционим редовима нема много људи који имају дипломатског искуства.

"Лекић је стара екипа СФРЈ дипломатије, тако да негдје би било логично. Намеће се свима његово име као човјек за министарство иностраних послова, али питање је колико је његова странка јака, јер изгледа да је он, човјек-странка, сам у тој причи и онда је питање колико ће да избоксује за себе", казао је Радосавовић током гостовања у емисији Око на РТС-у.

Коментаришући могућност да Дритан Абазовић постане министар одбране, Радосавовић је рекао да је Абазовић тражио те позиције и рекао да не жели неозбиљне људе на тим позицијама.

"Чини се да ће Дритан то можда препустити неком експерту да би из парламента дјеловао као челник партије. Чини ми се из њихових потеза досадашњих да ће они то понудити неком експерту из НВО или из неке друге екипе, а да ће се они повући и тако играти на карту 'видите како смо ми добри, па смо дали некоме ту позицију'", оценио је Радосавовић.

Професор Факултета политичких наука у Београду Часлав Копривица рекао је да у новој коалицији и даље има ствари које су отворене и да су то три прилично хетерогене коалиције које треба да се договоре око расподеле ресора.

"Оно што је њих повезало и објединило јесте оно против кога су били. То је Мило Ђукановић и његов режим, али чак и да кажемо нешто што је неформално или суштински био повод за обједињавање народа против Ђукановића, то је тај фамозни, назови, Закон о слободи вјероисповести", навео је Копривица.

Додао је да се одлазећа власт не дâ и да је у току запошљавање људи који су лојални њој и да ће се они ставити на терет новој власти.

"Црна Гора улази у веома озбиљну економску ситуацију. Следеће године Црна Гора треба да врати 750 милиона дуга", казао је Копривица и додао да епидемија коронавируса делује као мањи проблем у односу на оно што чека Црну Гору у наредним годинама.

Копривица је нагласио да је очекивано што је Бошњачка странка одбила да учествује у новој влади, јер су се мањинске странке од почетка профилисале као лојалне Демократској партији социјалиста.

"Кривокапићу је предност што није професионални политичар" 

Ђуро Радосавовић је рекао да је мандатару за састав нове владе Црне Горе Здравку Кривокапићу предност што није професионални политичар и да је питање да ли би многи политичари, попут Трампа и неких битних италијанских политичара, били на позицијама да су се понашали као политичари.

"Ово је вријеме у којем је боље скренути пажњу него бити на линији. Они који су на линији, они нису толико популарни, тако да уопште не видим у том понашању Здравка Кривокапића, које је прилично спонтано, које је, далеко од тога да је непромишљено, али он се не пази у мјери у којој се одређени политичари пазе и вагају своје изјаве и то је нешто што га код људи представља као народног човјека", казао је Радосавовић.

Оценио је да је Црна Гора била жељна такве неке нове појаве, јер је Кривокапић десетак дана по појављивању на политичку сцену постао најпопуларнији политичар Црне Горе, према истраживањима.

Часлав Копривица је рекао да Црна Гора јесте независна држава, али да се, пошто број националних Црногораца не досеже 50 процената, поставља питање чија је то држава и како је добила независност.

"Осим тога, поставља се питање нечега што се у теорији зове свакодневни плебисцит. То је теорија Ернста Ренана, француског правника који је изнио теорију која је веома индикативна, а то је да држава постоји док постоји воља за њеним постојањем, док становништво које живи на њеној територији жели да она постоји", објаснио је Копривица.

Додао је да, ако Срби у Црној Гори желе тако да се изјасне и ако више нема пресије Државне безбедности Црне Горе и сличних органа на изјашњавање људи, чини ми се да нико нема разлога да страхује.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво