Хрватска препоручила школама да откажу путовања у Италију

Хрватско министарство науке и образовања издало је препоруку школама да откажу сва организовања путовања у Италију у наредних месед дана. Велики број Хрвата претходних дана је боравио на карневалу и Венецији.

Министарство науке и образовања је ту препоруку издало у складу са препоруком Министарства здравства, а, како наводе, водећи рачуна о безбедности ученика и наставника.

"Упућујемо вас да откажете сва организована путовања у Италију у наредних месец дана", наводи се у саопштењу тог ресора.

Министарство науке и образовања наводи и да у сарадњи са осталим надлежним ресорима прати ситуацију и на време ће обавештавати о евентуалним новим препорукама, поручила је министарка Блаженка Дивјак.

Иначе, према писању загребачког Јутарњег листа у Хрватској и даље нема потврђених случајева заразе новим коронавирусом, то јест Ковидом-19, а у Италији је забележен четврти смртни случај.

Тестови двоје пацијената из ријечке болнице, осмогодишње девојчице и њене мајке у Загребу су негативни.

Сплитски средњошколци се вратили кућама

Током ноћи кућама су се вратили омишки и сплитски средњошколци који су протеклих дана били у Италији. Неки од њих су дуже задржани на граничним пријелазима "Пасјак" и "Рупа", где су прегледани и након што је утврђено да нико нема симптоме, пуштени су да наставе пут према Далмацији.
 
Професори и ученици су упозорени да се с појавом било каквих симптома одмах морају јавити епидемиологу.

Ради се о ученицима омишке Средње школе "Јуре Каштелан" те ученицима једне сплитске гимназије.

Четрдесет и два ученика пулске гимназије и четири професора од јутрос су у Пули у кућнм карантину због коронавируса.

Наиме, ученици су с професорима били на излету у Венецију и вратили су се овог викенда, а истарски Завод за јавно здравство упутио их је да остану код куће 15 дана.

"Кућна изолација значи - не излазити из куће, а не само не ићи у школу", поручила је шефица Службе за епидемиологију истарског Завода за јавно здравље Јасна Валић.

Директор пулске гимназије Филип Зоричић рекао је да је школа синоћ од Хрвтаског завода за здравље добила таква упутства јер су италијанске регије Ломбардиа и Венето проглашене "подручјем ризика за заразу коронавирусом".

Он је додао да је ескурзија прошла у реду и да нико ни у Италији ни на граници није спомињао никакве могуће проблеме.

"Прошли су све границе, нико им није ништа рекао, пустили су их без проблема. Нису једини који су ишли на карневал, било је још аутобуса из других крајева Хрватске и то не само других школа него и осталих грађана што је по мени још већи проблем", рекао је Зоричић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво