Усташки поздрав поделио хрватске судије

Девет судија у Загребу није се сагласило о томе да ли је усташки поздрав "За дом спремни", којим почиње песма Марка Перковића Томпсона "Бојна Чавоглаве", прекршај или не.

Високи прекршајни суд није успео да одлучи да ли је усташки поклич "За дом спремни" прекршај, преноси Јутарњи лист.

Позивајући се на незваничне информације, Јутарњи пише да је троје судија јасно и недвосмислено изнело став да је поклич "За дом спремни", у складу са ранијим пресудама тог суда, у сваком контексту противзаконит.

Троје судија сматра да тај поклич није прекршај, док је троје судија закључило да поздрав у једном контексту може бити кажњив, а у другоме не.

О том случају се расправљале три сата, иако су судије тог суда већ донеле низ правоснажних пресуда у којима су одлучили да је тај поздрав прекршај.

На седници свих судија Високог прекршајног суда поново ће се расправљати о усташком поздраву.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво