Истополни парови у Хрватској имају право да усвајају децу

Са девет гласова "за" и четири "против" Уставни суд у Хрватској донео је одлуку према којој истополни парови имају право да усвајају децу под под истим условима као и сви други, преноси "Индекс".

Уставни суд је закључак донeо разматрајући предлоге за оцену уставности три члана Закона о усвајању, за које је низ странака, удружења и појединаца истакло да дискриминише истополне партнере, преноси Индекс.

Иако није прихватио предлоге за укидање оспораваних законских чланака, Уставни суд је утврдио да оспорене законске одредбе из којих је изостављена одређена друштвена група "производе дискриминаторне ефекте према истосполним особама које живе у животним и неформалним животним партнерствима, што је уставноправно неприхватљиво".

У одлуци је истакнуто да Закон има легитиман циљ, а то је заштита интереса и добробити социјално угрожених особа и да у том погледу није у несагласности с Уставом.

Уставни суд оценио је да дискриминаторне ефекте није могуће отклонити односно надоместити интервенцијом Уставног суда у постојећи садржај закона.

"Пуко укидање оспорених законских одредаба довело би до празнине у постојећем моделу јавне услуге удомљавања и изазвало би штетне последице за права и интересе корисника удомитељства. Стога Уставни суд није прихватио приједлоге и захтјев за оцјену сугласности с Уставом оспорених чланака Закона о удомитељству", наводи се у одлуци.

Девет гласова "за" и четири "против"

Међутим, Уставни суд је истакао да су "судови односно друга надлежна тела која у решавању појединачних случајева непосредно одлучују о правима и обавезама грађана дужни тумачити и примењивати законе у складу с њиховим смислом и легитимном сврхом те одлуке доносити на темељу Устава, закона, међународних уговора и других извора права".

"У конкретном случају то значи да су оспорене законске одредбе дужни тумачити и примјењивати на начин који ће свим особама под једнаким увјетима омогућити судјеловање у јавној услузи удомљавања, неовисно о томе живи ли потенцијални удомитељ у животном или неформалном животном партнерству", закључио је Уставни суд.

Одлука је донета с девет гласова "за" и четири "против".

Укидање три спорна чланаа Закона о усвајању, уз низ левих странака и удружења, затражили су и животни партнери Иво Шегота и Младен Кожић којима је загребачки Центар за социјалну заштиту средином јануара поновно одбацио захтев за усвајање, занемаривши став Управног суда изнесен у обавезујућој пресуди из децембра 2019.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво