Хакери упали у систем партије Себастијана Курца

Из централе Народне партије Аустрије (ОВП) Себастијана Курца, током хакерског напада који је недавно откривен, за сада непознати хакери украли су огромну количину података које датирају од деведесетих година до данас.

У истрагу и потрагу за хакерима укључио се и Еуропол, пошто је утврђено да је напад обављен изван Аустрије.

Наиме, на једном серверу у Француској пронађено је 1,3 терабајта украдених података из централне ОВП.

Према писању бечког дневника "Естерајх", међу украденим подацима налази се комплетно књиговодство странке од времена када је лидер био Волфганг Шисел.

Хакери на тај начин имају увид у комплетне плате свих запослених у странци, као и уговоре ексертно ангажованих лица.

Уз то добили су увид у све предизборне кампање ОВП, са свим трошковима, а и преузели су мејлове лидера странке, генералних секретара, сарадника.

Хакери су имали и приступ датотеци адреса ОВП, што обухвата и стотине хиљада људи који нису политичари.

Према ОВП хакери су пет недеља "вршљали" по серверима странке, са приступом администратора.

Инсајдери полазе од тога да су податке црпили у траншама, јер да су одједном покупили 1,3 терабајта требало би им најмање 30 сати.

Виртуелни лопови, према полицији, направили су грешке током хакерског напада, због чега су чувари реда успели да дођу до првог трага.

Експерт за сајбер безбедност Ави Кравиц, којег је ангажовала ОВП, од првог дана је тврдио да постоје паралеле са хакерским нападом на Емануела Макрона током предизборне кампање 2017. године, када се сумњало да иза тога стоје руски и десничарско екстремистички кругови.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво