Пленковић о нападу у Книну: Дело појединца, а не клима у друштву

Премијер Хрватске Андреј Пленковић каже да је напад на Србе у кафићу у Книну за најоштрију осуду, али, ипак, оцењује да је реч о чину појединца а не о клими у друштву која подстиче насиље.

Пленковић оцењује да је реч о делу појединаца које треба санкционисати.

"Оно што радимо ми као Влада је управо обрнуто, смањити поларизацију, смањити искључивост и ићи против оних снага које хоће тензије у друштву, а таквих је доста", додао је Плленковић, преноси хрватски сервис регионалне телевизије Н1.

Истиче да треба санкционисати починитеље таквих дела и да је то најбоља порука и решавање проблема.

"Увек има оних који су девијантни. Не дај Боже да је то правило, то би била јако забрињавајућа околност у Хрватској. Зато сам рекао да мањине треба да буду део парламентарне већине у Хрватској, да остварују своја права. То за већински народ није проблем, него плус. Ако штитимо права мањина, лакше ћемо се залагати за права наших мањина у тим земљама", рекао је Пленковић.

Коментарисао је и то што је слика Анте Павелића пронађена у вили бившег министра управе, Ловре Кушчевића, оценивши да је то лоше.

"Изненадило ме то, нисам могао да верујем", рекао је Пленковић.

Јандроковић очекује хапшења осумњичених

Председник Хрватскога сабора Гордан Јандроковић осудио је напад код Книна, наводећи да очекује да ће полиција пронаћи починиоце и да ће они бити најоштрије кажњени.

"Наравно да тај напад треба осудити. Очекујем да ће полиција пронаћи починиоце и да ће бити најстроже кажњени, рекао је Јандроковић новинарима након годишње конференције хрватских амбасадора, генералних конзула и војних аташеа.

Јандроковић се, како преноси Хина, није сложио с оценом СДСС да се у друштву ствара клима која омогућава да се такви напади догађају.

"Не бих се сложио с том оценом. Оно што могу рећи је да постоје људи који живе од политичког радикализма и екстремизма и постоје они који подстичу такву атмосферу, али то свакако није доминанта атмосфера у друштву, нити је то расположење које ће већина грађана прихватити", рекао је Јандроковић.

Група маскираних нападача упала је у кафић код Книна и физички напала госте који су гледали утакмицу Црвене звезде, а у тучи је повређено пет особа, као и једно дете.

Након тога, око 22.50 сати у месту Ђеврске, неколико за сада непознатих особа је вербално, а потом и физички, напало власника другог кафића и госте, али нико није повређен.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво