Додик прегласан, иде ли БиХ у спор са Хрватском

Чланови Председништва БиХ Жељко Комшић и Шефик Џаферовић гласали су за покретање спора са Хрватском због изградње Пељешачког моста, али се томе успротивио српски члан и председавајући Председништва Милорад Додик, позивајући се на витални национални интерес.

Милорад Додик је након седнице Председништва рекао да је било предлога око обустављања радова на Пељешачком мосту и отварања спора са Хрватском.

"Комшић и Џаферовић су гласали за ту одлуку. У формалном смислу се сматра усвојеном, али с обзиром на то да сваки члан има право на витални интерес, ја сам потегао као српски члан Предсједништва питање виталног националног интереса и објаснит ћу у НСРС-у зашто то није добро", истакао је Додик.

Због таквог потеза одлука о покретању спора у овом тренутку је неважећа, па ће се чекати одлука Народне скупштине Републике Српске.

Додик је навео да је предлагао да се с Хрватском направи споразум о граници, а не да се прича усмерава на Пељешачки мост и додао да би због усвајања такве одлуке имали проблеме са бројним субјектима, с обзиром на то да је Хрватска чланица Европске уније.

"Пељешачки мост се већ гради и мислим да би било превише субјеката с којима бисмо имали проблеме у том погледу", поручио је Додик.

Шефик Џаферовић рекао је да су на седници усвојеним закључцима позвали Републику Хрватску да обустави радове на изградњи Пељешачког моста и да разговором реше сва отворена питања, јер БиХ има право на приступ отвореном мору.

"Уколико се то не деси, треба покренути поступак мирења како је предвиђено међународном конвенцијом, а уколико и то не успије, треба покренути поступак пред Међународним судом за права мора", додао је Џаферовић.

Међутим, нагласио је да Додик није подржао закључке, те да је најавио улагање виталног ентитетског интереса. 

"Уколико у Народној скупштини Републике Српске добије двотрећинску већину, закључак неће бити усвојен, у супротном ће бити поступано онако како је наведено у закључку", појаснио је Џаферовић и поручио да БиХ не тражи ништа што није њено.

Сматра да интерес Републике Српске треба да буде да БиХ има неометан приступ отвореном мору у складу са Конвенцијом о праву мора УН.

Иначе, БиХ већ годинама покушава да реши питање границе са Хрватском, али безуспешно. Упркос противљењу званичног Сарајева, Хрватска је наставила да гради Пељешачки мост, који за БиХ може значити сметњу приликом изласка на отворено море, наводи портал Кликс.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво