Обележенa годишњица од Битке на Козари

На Мраковици је обeлежено 77 година од Битке на Козари, симбола страдања и отпора српског народа у борби против нациста и усташа, у којој је убијено 40.000 цивила, а 68.000 је заробљено и одведено у логоре.

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић је рекла да је Козара најбољи пример како може да се победи смрт.

Цвијановићева је указала на опредељеност да се гради Република Српска и подсетила како је било много грешака у прошлости, те да сматра да је обавеза исправљати их.

Српски представник у Председништву БиХ Милорад Додик рекао да не би било ни обележавања на Козари да нема Српске.

Додик је истакао да је Козара епопеја страдања, муке и патње свих оних који су положили своје животе за слободу али исто тако и понос за будућа покољења и генерације.

Претходно су на централно спомен-обележје Мраковици положени венци.

Обележавање 77 година Битке на Козари организује Одбор Владе Републике Српске за неговање традиције ослободилачких ратова.

Битка на Козари почела је 10. јуна 1942. године и трајала је 27 дана, до пробоја на југозападном делу планине, 15 километара источно од села Међувође.

Страдало је 10.000 бораца и 40.000 цивила.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво