Еди Рама – и премијер и шеф дипломатије

После спора са председником Албаније Иљиром Метом око именовања Гента Чакаја, Албанца с Косова, за министра спољних послова, албански премијер Еди Рама је, по узору на грчког премијера Алексиса Ципраса, преузео и ту функцију.

Рама је пре два дана на Твитеру објавио да ће он "де јуре" преузети функцију шефа дипломатије јер је председник Иљир Мета одбио да смени Дитмира Бушатија и да на то место потврди именовање Чакаја.

Албански премијер тврди да Метин потез није у складу са Уставом и да ће се тиме позабавити Уставни суд.

"До тог дана, који ће доћи веома брзо, на тој позицији ћу де јуре бити ја, јер немамо времена за губљење", написао је Рама.

На ово је реаговао Иљир Мета који је поручио да су за њега Устав и владавина права на првом месту.

"Председник је на челу. Председник, Устав и владавина права су на првом месту. Нема више лажне државе, Албанија је на првом месту", истакао је Мета, пренела је агенција АТА.

Рама је у више наврата критиковао Мету због одбијања да потпише именовање Чакаја за министра спољних послова Албаније.

Мета је то одбио с образложењем да је Чакај млад и неискусан, као и да је његово залагање за идеју косовског председника Хашима Тачија о корекцији границе са Србијом "опасна", али и да је безбедносна провера у вези с њим мањкава.

Рама је у једној телевизијској емисији недавно рекао да Мета користи Чакаја као "топовско месо" против њега и Тачија, те да "фабрикује смешну антиалбанску заверу".

Оценио је да је Мета изгубио политичку битку наводећи да он као председник Републике треба да гарантује устав, национално јединство, независност власти, а не да износи мишљење, преноси АТА.

Мета је затражио парламентарну истрагу о раду Управе за безбедност података у случају безбедносне провере Чакаја, којег је Рама предложио за министра спољних послова у свом кабинету.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво