Бањалука – грађани се разишли, у среду нови протест

Завршени протести у Бањалуци где незадовољни грађани и даље траже правду за Давида Драгичевића и његове родитеље. За сутра најављено ново окупљање. Протести и у Сарајеву и Мостару.

На Тргу Крајине у Бањалуци одржани су протести грађана због хапшења Давора Драгичевића и Сузане Радановић, родитеља страдалог младића Давида, и неколико припадника групе "Правда за Давида".   

Дуж улице испред Храма Христа Спаситеља вечерас је распоређена полиција, која је окупљене померила на тротоар, а који су се недуго након тога разишли.  

Како јавља репортер Кликса, мајка Давида Драгичевића, Сузана Радановић, позвала је све присутне да сутра у 18 сати дођу испред Храма Христа Спаситеља. 

Полиција је око 16 сати растерала грађане са Трга Крајине у центру Бањалуке, а они су затим прешли у парк "Петар Кочић". 

Око 18 сати специјална јединица полиције је поново деловала и грађани су се разишли, али неколико минута после спонтано су се окупили испред дворишта цркве одакле су послали последње поруке за данас и поново затражили пуштање на слободу ухапшеног Давора Драгичевића.

Подршка Давору Драгичевићу 

Чланови групе "Правда за Давида" не одустају од подршке Давидовом оцу Давору Драгичевићу, којег су ухапсили припадници МУП-а РС јер се није одазвао на позив за саслушање.

"Правда за Давида! Убице, убице!", узвикивали су грађани.

Давидова мајка Сузана раније је рекла демонстрантима да се разиђу и да ће се протести наставити сутра, али многи то нису урадили.

Из полиције, којој се прикључила и специјална јединица, позвали су грађане да се не окупљају, јер за то немају потребне дозволе.

"Драгичевић ће бити саслушан у складу са законом"

Портпаролка бањалучког МУП-а Марија Маркановић изјавила је да је Давор Драгичевић ухапшен због сумње да је извршио дело угрожавање безбедности, а након што се није одазвао на позив "ради испитивања на околности за које се сумњичи". 

Она је новинарима рекла да су полицијски службеници у складу са законом том приликом применили "средства силе", након чега је Драгичевић тражио медицинску помоћ која му је и указана.

Како је рекла, у Клиничком центру Бањалуке, где је прегледан, установљено је да нема повреде.

"Све мере и акције предузимају се у координацији са Окружним јавним тужилаштвом Бањалуке. Лице лишено слободе налази се у службеним просторијама и биће саслушано у складу са законом", рекла је Маркановићева.  

Говорећи о полицајцу који је задобио повреде на Тргу Крајине, она је рекла да је ударен шаком у главу, да је пребачен у Клинички центар, али да за сада нема података о којој врсти повреде се ради.

Упитана о новинару Владимиру Шушку, за кога су поједини медији пренели да је приведен јер је фотографисао како Давора Драгичевића одводе у Хитну помоћ, Маркановићева је рекла да је он само био легитимисан јер није имао јасно истакнуту новинарску акредитацију. 

Истовремено, позвала је грађане да на миран начин изражавају своје ставове и "уздрже се од насиља и угрожавања јавног реда и мира и закона".

Протест грађана Сарајева и Мостара

У знак подршке ухапшеном Давору Драгичевићу, неформална група грађана Сарајева организовала је мирно окупљање рекавши како стоје уз Бањалуку.

"Вечерас показујемо да је Сарајево уз Давора и Сузану, уз борбу за истину и правду, уз борбу за слободу говора и мишљења. Сарајево је уз Бањалуку", поручили су грађани Сарајева.

На протестима је био и Муриз Мемић, отац страдалог Џенана Мемића, који се, како каже, као и Давор Драгичевић бори за истину и правду у случају смрти свога сина.

Поред Сарајева, подршка за родитеље Давида Драгичевића пристиже и из других градова широм БиХ.

На Шпанском тргу у Мостару спонтано се окупила већа група грађана како би исказала подршку грађанима Бањалуке који се данас сукобљавају, с како су казали, политичком репресијом.  

Огорчени грађани БиХ од јутрос путем друштвених мрежа поручују како стоје уз Давора и Сузану, родитеље страдалог Бањалучанина.

Сутра у подне на платоу испред Филозофског факултета у Београду најављено је окупљане под називом "Срце за Давида". Окупљање организује иницијатива "Не давимо Београд".   

Светски медији о дешавањима у Бањалуци

Светске агенције пренеле су вест о дешавањима у Бањалуци и протестима насталим након хапшења оца Давида Драгичевића.

Ројтерс преноси да је отац Давор Драгичевић, који криви власт Републике Српске за смрт свог сина, ухапшен рано јутрос када је полиција упала у његову кућу ради претреса, а након што је одбио да се појави на саслушању.

Енглеска агенција наводи и да су у Сарајеву, где још један отац захтева истину о смрти сина, за вечерас заказани протести у знак подршке Драгичевићу.

Америчка агенција АП преноси да су Републици Српској порасле тензије након хапшења Драгичевића који месецима тражи истину о смрти свог сина.

Вести америчке и британске агенције пренели су и други светски медији, Вашингтон пост, британски ТелеграфФокс њузЊујорк тајмс...

Мисија ОЕБС-а у БиХ прати догађаје у Бањалуци и протест на Тргу Крајине, написао је шеф Мисије Брус Бертон на Твитеру и апеловао на мир и избегавање насиља.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару