Штрахе дао налог за анализу поступка ЕУ против Орбана

Аустријски вицеканцелар Хајнц Кристијан Штрахе дао је налог за спровођење анализе поступка који је ЕУ покренула против мађарског премијера Виктора Орбана. Имам разумевање за аргументацију Мађарске, рекао је Штрахе.

Шефица аустријске дипломатије Карин Кнајсел, по налогу Штрахеа, поднела је захтев правној служби Савета ЕУ за проверу усклађености поступка са правном регулативом Уније. 

Ради се о томе, како се истиче у Бечу, да ли уздржавање од гласања утиче на исход. Мађарска је најавила правне кораке, јер по мађарским властима није постојала потребна двотрећинска већина у Европском парламенту за доношење одлуке о покретању поступка против Будимпеште.

Европски парламент донео је прошле среде у Стразбуру одлуку да покрене поступак против Мађарске на основу Члана 7 споразума ЕУ, што може водити ка одузимању права гласа на европском нивоу.

За доношење одлуке била је потребна двотрећинска већина, а за одлуку је гласало 448 посланика, док је 197 било против и 48 се уздржало од гласања. 

Влада у Будимпешти сматра да тиме није постојала двотрећинска већина, јер се морају узети у обзир и удржани гласови.

"Имам разумевање за аргументацију Мађарске"; саопштио је Штрахе додајући да је дао у налог да се доношење одлуке провери.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво