Влада РС ставила ван снаге извештај Комисије о Сребреници

Влада Републике Српске ставила је ван снаге извештај Комисије за истраживање догађаја у и око Сребренице од 10. до 19. јула 1995. године. Саопштила је да формира независну међународну Комисију која ће сачинити извештај о страдању Срба у Сарајеву, као и Комисију која ће утврдити страдања свих народа на подручју сребреничке регије. У интересу народа је целовита истина, а не наметнута, поручио је Милорад Додик. Амерички Стејт Департмент овај потез види као корак у погрешном правцу.

Извештај који је стављен ван снаге је сачињен у Бањалуци у јуну 2004. године и 15. октобра 2004. године, а такође је стављен ван снаге закључак Владе Републике Српске са 16. посебне седнице одржане 29. октобра 2004. године, пренела је Радио-телевизија Републике Српске.

У циљу истинитог сагледавања догађаја у Сребреници и сребреничкој регији у периоду од 1992-1995. године, Влада РС формира независну међународну Комисију која ће на непристрасан начин утврдити страдања свих народа на подручју сребреничке регије у периоду од 1992-1995 године, наводи се у саопштењу.

Састав и задаци Комисије одредиће се посебним решењем, пише у саопштењу емитованом након посебне седнице Владе.

Влада Српске наводи да, у циљу објективног и непристрасног начина утврђивања страдања Срба у Сарајеву, а због тога што Влада Федерације БиХ није испунила налог Дома за људска права БиХ, формира независну међународну Комисију која ће испитати и сачинити извештај о страдању Срба у Сарајеву у периоду од 1991. до 1995. године.

"Задужује се Министарство правде да у року од 60 дана припреми методологију рада и предложи Влади састав комисија из претходних тачака. Овај закључак ступа на снагу даном доношења", наведено је у закључцима Владе РС.

Након разматрања информације о извештају Комисије о догађајима у и око Сребренице на седници Народне скупштине РС 14. августа, ван снаге је стављен и извештај Радне групе Владе РС донесен 30. марта и 30. септембра 2005. за спровођење закључака из коначног извештаја Комисије за Сребреницу са свим прилозима, и с тим у вези закључак Владе од 31. марта. 2005.

Додик: У интересу народа је целовита истина

Председник Републике Српске Милорад Додик каже да је у интересу народа целовита истина, а не наметнута која је 14 година егзистирала и била основ за суђење на разним нивоима.

"На тим списковима страдалих постоје живи људи, који ту ниси ни били, страдали раније или касније, на другом месту", наводи Додик.

Тема је успела у готово немогућем - да уједини власт и опозицију у Српској.

Иако су извештај тада видели као корак ка истини, данас из опозиционих клупа обзнањују шта му је претходило.

Драган Микеревић, бивши премијер Републике Српске, сећа се да нико није директно тражио или уцењивао да се нешто мора усвојити, па ни тај извештај, а индиректно "колико год хоћете".

"Подржавам што је рекао председник Републике, да се позову сви који желе ван политичког контекста да се истина утврди и да буде основ за помирење", рекао је Микеревић.

Позив Бошњацима да учествују у раду Комисије

Додик у Комисију позива и бошњачка удружења, укључујући и породице сребреничких жртава.

Мунира Субашић из удружења "Мајке Сребренице" каже да би учествовала у раду Комисије, ако те не би била политика и ако би изнели чињенице и доказе. "Ја знам, ја сам преживела геноцид, ја знам праву истину", истиче Мунира Субашић.

Клуб Бошњака сматра да је нова комисија враћање у деведесете и за понедељак најављују став. А баш су категоризација и размера оног што се у Сребреници догодило линија раздвајања не само српске и бошњачке стране, него и међународне заједнице.

"Без обзира на резултате и домете Комисије, остаје јасна чињеница да је тзв. истина о догађају у Сребреници постављена негативно по српску страну. Бице тешкоћа да се промени, да се уведу нови историјски факти, извори, савременици, то је велики и тежак задатак", каже историчар Бојан Димитријевић.

Стејт департмент данас не дозвољава да се, како наводе, негира геноцид.

Пре две године, Велика Британија је резолуцијом пред Саветом безбедости покушала да догађаје у Сребреници исто тако окарактерише. У томе ју је спречио вето Руске Федерације.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво