Изетбеговић: Нема аргумената да се повежу РС и Косово

Бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић наводи да не постоје ни правни, ни историјски, ни морални аргументи по којима се решавање односа Србије и Косова може повезивати са БиХ и њеним ентитетом РС.

"Статус БиХ и њених ентитета је решен Дејтонским мировним споразумом", рекао је Изетбеговић у интервјуу за портал Фактор.ба.

Теза по којој би губитак Косова Срби требало да компензују спајањем Србије и РС, како каже Изетбеговић, присутна је одавно, а сада је интензивирана јер су интензивиране и активности на коначном решењу односа Србије и Косова.

"И ова прича има две димензије, два домета. Један је краткорочни - уплашити међународну заједницу новом дестабилизацијом БиХ и Балкана и тиме исходити повољније решење за Србију по питању Косова", сматра Изетбеговић.

Други је, додаје, дугорочни: појачавати тезу да Срби након губитка Книнске крајине и Косова нешто морају добити заузврат, и чекати повољне историјске околности да се то реализује - слабљење Европске уније, слабљење НАТО-а, окретање Србије Русији.

На констатацију новинара да лидер РС Милорад Додик често даје увредљиве и сецесионистичке изјаве у присуству највиших званичника Србије и питање каква је то порука, Изетбеговић каже да је она лоша и дестабилизујућа за односе БиХ и Србије.

"Српски лидери воде ту двоструку политику, лепе речи за БиХ, али и лепе речи за оне који су против БиХ, подршка процесу помирења Срба и Бошњака, али и подршка онима који вређају Бошњаке, и тако у круг", навео је бошњачки члан Председништва БиХ.

Изетбеговић сматра и да Додику требају сукоби како би доказао да је заједнички живот у БиХ немогућ.

"Прави одговор је амортизовање такве политике, избегавање и смиривање криза. Док Додик вређа Бошњаке, ми се апелацијама Уставном суду боримо за права Срба у кантонима у којима доминира ХДЗ. Кад он завади, ми помирујемо, кад он доказује да БиХ не може функционисати, да нам ништа не иде, ми доказујемо да може", рекао је Изетбеговић.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво