Спрема се отказ новинарима ХРТ-а

Правна служба ХРТ-а упутила синдикату хрватског јавног сервиса "захтев за ванредни отказ" четворо новинара због њихове изјаве да је генерални директор ХРТ-а Вања Сутлић, прошле године, новинарку Ивану Драгичевић - Величковић назвао "четничком курветином".

Новинари и уредници Хрватске радио-телевизије Лела Кнежевић, Маја Север, Сања Миклеушевић и Роберт Зубер добили су "ванредни отказ", пошто су потврдили информацију да је генерални директор ХРТ-а Вања Сутлић новинарку Ивану Драгичевић - Величковић назвао "четничком курветином".

Синдикат новинара ХРТ-а је од правне службе примио "захтев за ванредни отказ" четворо новинара, иако сам поступак још није завршен. Како мишљење синдиката није обавезујуће, очекује се да ће откази ускоро постати правоснажни.

Новинари, који су пре неколико дана добили позив Одељења правне службе ХРТ-а да дођу на саслушање, тражили су његово одлагање пошто њихови адвокати тада нису могли да их заступају.

У изјави Јутарњем листу Чедо Продановић, адвокат Маје Север и Леле Кнежевић, је рекао да није познато због чега је новинарима одузето право на одбрану и зашто се све ради тако хитно и у журби, па не може да се добије одлагање од два дана.

"Претпостављамо да се ХРТ-у жури како би се поступак окончао пре формирања новог Програмског већа", истакао је Продановић, и додао је да није јасно шта се новинарима ставља на терет: то што су јавно иступили или то што су рекли да је увреду изрекао Вања Сутлић.

И адвокат Роберта Зубера и Сање Миклеушевић - Павић је сличног мишљења.

"Цео поступак је лицемеран и некоректан. Одмах се ишло на најдрастичнију меру ванредног отказа, а занемарене су друге мере, попут опомене, новчане казне и слично. Намере ХРТ-а су јасне и са њихове стране нема добре воље. Све то је непрофесионално и у крајњем случају противзаконито", рекао је адвокат Крешимир Шкарица и додао да ће следећи корак, ако приме службену одлуку о отказу, бити радни спор.

Отказ у поодмаклој трудноћи

Четворо новинара је, у недавном разговору за интернет портал Index.hr открило да је директор хрватског јавног сервиса у фебруару 2008. године њихову колегиницу Ивану Драгичевић - Величковић назвао "четничком курветином" и забранио јој да наступи у једној хуманитарној емисији.

Ивана Драгичевић - Величковић је удата за Србина и неко време је била дописник хрватске телевизије из Београда.

Отпуштени новинари су се јуче обратили члановима Програмског савета ХРТ-а, од којих су затражили заштиту због, како наводе, учесталих Сутлићевих медијских напада и нетранспарентних поступака Одељења правних послова ХРТ-а.

Занимљиво је да из овог процеса није изузета ни Сања Миклеушевић - Павић која је у поодмаклој трудноћи и за двадесетак дана би требала да се породи, и поред тога што, према закону, особа на породиљском одсуству не може да добије отказ.

Због овог захтева протестовала је и хрватски омбудсман за равноправност полова Гордана Лукач Коритник.

Пуна подршка еснафа

На састанку одржаном у петак, 120 запослених у ХРТ-у, чланова Хрватског новинарског друштва, дали су су подршку својим колегама и затражили да се поступци у ХРТ-у воде и против Сутлића, кога сматрају кривим за лош економски положај те куће због минуса од чак 130 милиона куна (око 18 милиона евра).

"Ми ћемо жестоко стати у одбрану ових четворо људи и сигуран сам да ће такав бити и став синдиката при ХРТ-у", рекао председник ХНД-а Зденко Дука.

У случају правноснажности отказа четворо новинара могло би могли да добију широку подршку колега, који би, према неким најавама, организовали штрајк и зауставили емитовање програма ХРТ-а.

"У четвртак ћемо сазвати конференцију за новинаре и дати апсолутну подршку нашим колегама и стати у њихову заштиту. Сматрам да нису криви. Ако живимо у демократском друштву, ово је сумрак демократије", истакао је шеф телевизијског огранка ХНД-а Никола Кристић.

Инсистирање Вање Сутлића на отказу новинарима је својеврсни преседан на ХРТ-у. И раније су новинари били кажњавани суспензијама или новчаним казнама, али никада због онога што су изјавили.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
14° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије