Додик: Уставни суд БиХ нелегална и нелегитимна институција

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је вечерас да Уставни суд БиХ није надлежан да оспорава или укида резултат референдума у РС, јер је, по његовом мишљењу, та институција нелегитимна и нелегална.

Додик је рекао да, према Уставу БиХ, постоји Уставни суд БиХ, али да никада није донет Закон о Уставном суду, који би дефинисао рад те институције.

"Ту одлуку Уставног суда схватите као спрдњу и ништа друго. Уставни суд нема никакву снагу нити има ко да је спроведе, нити они имају силу да то ураде", рекао је Додик за РТРС.

Навео је да таквим деловањем Уставни суд БиХ "само ради на разградњи Босне и Херцеговине".

"Ово ништа не значи. Не значи, зато што немају ни механизам ништа да учине. Ми се већ озбиљно припремамо да помпезно прославимо 9. јануар. Позивам све људе у РС да се окупимо око 9. јануара", рекао је Додик.

Позвао је опозицију у РС да заједно с владајућом коалицијом покрене иницијативу за доношење Закона о Уставном суду БиХ у државном парламенту, како би из те институције биле одстрањене судије странци.

"Уместо једног странца на челу ОХР-а, притисак на Републику Српску сада врши троје странаца из Уставног суда БиХ, заједно с бошњачким судијама", оценио је Додик.

Уколико иницијативу за доношење Закона о раду Уставног суда БиХ блокирају Бошњаци, Додик је је позвао српске представнике да се повуку из заједничких институција БиХ.

"Позивам људе који су у заједничким институцијама да се окупимо и да кажемо – нема усвајања буџета, нема усвајања годишњих докумената, нема ничега док се ово не стави на дневни ред", истакао је Додик.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво