Нови вербални напад на Шербеџију

Напади на глумца Радета Шербеџију због ставова изнетих на Београдском сајму књига не јењавају већ више од месец дана, а најновији "ударац" стигао је од контроверзног хрватског бизнисмена Јосипа Радељака, званог Дикан.

Према писању хрватских медија, Радељаков гнев изазвало је гостовање Радета Шербеџије на телевизији Н1, где је глумац одбио да одговори на питање водитеља Тихомира Ладишића "ко је у рату деведесетих на простору некадашње Југославије био агресор, а ко жртва".

Дикан се на свом Фејсбук налогу разјарено обратио Шербеџији: "Кажи, гаде – ко је био агресор?! Кажи и слажи, бре, буразеру, ако имаш м**а, а не овако већ дуго продајеш свету своју лажну маглу са Бриона, који су били власништво твог злочинца друга Тита, а сада су твоји, за награду као познатом домољубу."

Све је, међутим, почело када је Шербеџија на Београдском сајму књига, представљајући своју књигу одабраних песама "Странац", рекао: "Битанге, ето што су ти који су завадили обичан народ. Од тих битанги није се могла спасти дивна Југославија. Није важно ко је више страдао, чије су жртве најбројније, јер нисмо смели дозволити да један поштен и частан човек изгуби живот у Југославији. Неправедно одузет живот је свемирска катастрофа. Нисмо се могли цивилизацијски носити с историјским тренутком", рекао је Шербеџија.

Пошто је неколико хрватских портала пренело Шербеџијине изјаве, "јавност" се узнемирила, а реаговало је чак и Министарство хрватских бранитеља, које је затражило од Министарства унутрашњих послова забрану наступа и деловања глумца Радета Шербеџије у Хрватској на најмање пет година, због наводног "грубог срамоћења хрватских генерала" и "домовинског рата".

Због свега тога Шербеџија је ангажовао адвоката Чеда Продановића и тражио званично извињење министра хрватских бранитеља Тома Медведа.

Продановић је у званичном допису Медведу демантовао разлоге за осуду славног глумца.

"Шербеџијин наступ је био пацифистички. Његов наведени јавни иступ се у суштини може свести на изражавање пацифистичког става и осуду негативних појава, импликација и последица које су ратна догађања на простору бивше Југославије изазвала. Том приликом, супротно наводима из саопштења, Раде Шербеџија није споменуо, нити алудирао у било којој реченици на домовински рат, хрватске бранитеље, страдалнике или хрватске ратне хероје. Исто тако, није спомињао Трибунал у Хагу, као ни суђења која су пред њим спровођена", писало је у допису.

Епилог се, судећи по најновијој епизоди с Радељаком, и не назире.

Раде Шербеџија је оснивач позоришта "Улисис" које већ 16 сезона игра представе током лета на Брионима.

Као специјални гости позоришта на Брионима су биле холивудске звезде Ванеса Редгрејв и Ралф Фајнс, али и многи врхунски глумци са простора некадашње Југославије.

Шербеџија годинама својим ставовима о распаду СФРЈ иритира део хрватске јавности, јер одбија да коментарише околности које су довeле до оружаних сукоба у Хрватској.

За себе је увек говорио да је југословенски глумац.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво