Подгорица: Руски националисти хтели да руше власт у Црној Гори

Врховни државни тужилац Црне Горе Ивица Станковић демантовао је тврдње да је хапшење осумњичених за тероризам у покушају 16. октобра инсцениран поступак, а главни специјални тужилац Миливој Катнић за све оптужио националисте, држављане Русије. Нема информација да су у акцију укључене државе Русија и Србија, прецизирао је Катнић.

Организатори покушаја терористичког напада у Црној Гори, на дан парламентарних избора 16. октобра, су и двојица националиста из Русије, а циљ те акције био је рушење актуелне власти и ликвидација црногорског премијера Мила Ђукановића, речено је на ванредној конференцији за новинаре црногорског тужилаштва.

На конференцији за новинаре, првој од хапшења групе која се сумњичи да је оргнизовала терористички напад на дан избора у црној Гори, главни специјални тужилац Миливоје Катнић истакао је да нема информација о томе да су у ову акцију укључене државе Србија и Русија са којима, иначе, сарађују на решавању овог случаја.

На конференцији је приказан и троминутни видео запис за који је речено да је добијен од безбедносних служби Србије, у којем је приказан заплењени материјал код ухапшених.

Катнић је рекао да је њихов циљ био Ђукановић, а с циљем насилног рушења власти и онемогућавање уласка у Црне Горе у НАТО.

Терористичку групу чине држављани Русије, Србије и Црне Горе, казао је главни специјални тужилац. Реч је о групи која је за напад требало да користи 50 аутоматских пушака и 50 пиштоља, обучених да пруже отпор полицији.

"План је био да се након избора у 23 сата криминалци инфилтрирају у грађане и да након што политичари изађу на бину, сви уђу у Скупштину и тамо се задрже најмање 48 сати. Били су ангажовани и стрелци који би лишили живота Мила Ђукановића", навео је Катнић.

Он је рекао да је у покушај тероризма укључена и једна политичка структура из Црне Горе.

На питање где се та двојица осумњичених Руса који су организатори сада налазе, Катнић каже: "Специјално тужилаштво Србије је ова лица имало под својим надзором. Та лица се више не налазе на територији Србије. БИА их је контролисала али се то не може користити као доказ нити су они могли да их лише слободе. Да ли се налазе у Русији или негде друго ја то не знам".

Главни специјални тужилац је саопштио и да су министар унутрашњих послова Горан Даниловић и митрополит Амфилохије опредељујуће утицали да се грађани не окупе испред Скупштине у изборној ноћи, како се "паклени наум" не би остварио.

Врховни државни тужилац Ивица Станковић још једном је одбацио наводе да је реч о инсценираном догађају.

"За све до сада предузете радње имамо доказе. Не споримо право јавности да критикује наш рад. Али, критике треба да буду засноване на чињеницама. Не стављамо се ни на чију страну. Ни на страну медија ни политичара. Они нас не могу увући у своје међусобне расправе", нагласио је Станковић.

Он је саопштио да се обраћа јавности због информација које су се појавиле, а које наносе штету поступку који је у току.

"Како се у делу јавности појављују информације да је реч о инсценираном догађају одлучно демантујем такве тврдње и напомињем да за све до сада предузете радње Тужилаштво има доказе", рекао је Станковић.

Станковић је рекао да не спори право јавности да критикује њихов рад, али би критике требало да буду засноване на конкретним чињеницама.

"Тужилаштво се у овом случају не ставља ни на чију страну, ни кад су политичари ни кад су медији у питању. Ни једни ни други нас неће нити могу увући у међусобне расправе. Ми смо на страни Устава и законских норми. Прикупљање доказа и даље траје", рекао је Станковић.

Иначе, у троминутном филму добијеном од Србије, приказан је арсенал жилета, жице, војничке униформе, палица, Моторола за комуникацију, лисице, праћке, спрејеви, дронови .…

Овај доказни материјал, како су појаснили тужиоци, прибављен је у сарадњи са истражним органима Србије и служиће у току кривичног поступка.

"Докази су били на територији Србије, сада су у Црној Гори, али о томе детаљније не могу да говорим", казао је Катнић.

Катнић је казао да су два лица из Русије контартирала једно лице које је окривљено у овом случају да организује криминално дело и да су дали новац да се на територији Србије организује криминала група од 500 чланова. Он је додао да у овом тренутку немају доказе да иза овог плана стоји држава Србија.

Навео је и да је посреди моћна организација, те да ће процес истраге бити комплексан и опсежан.

"Нема доказа да је држава Русија умешана у ово и наставићемо сарадњу са руским колегама. Посреди су, дакле, националисти. Њихов циљ је био заустављање Црне Горе на путу евроатлантских интеграција", прецизирао је Катнић.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво