Црногорски принц тражи рехабилитацију

Принц Никола Петровић - Његош, праунук краља Николе Петровића, очекује да црногорска влада покрене иницијативу за рехабилитацију династије Петровић и враћање имовине у Црној Гори. Захтев за враћање имовине поднела и краљевска породица Карађорђевић.

Принц Никола Петровић - Његош изјавио је да очекује да ће црногорска влада покренути иницијативу за рехабилитацију династије Петровић, и враћање њене имовине у Црној Гори.

Принц Никола сматра да би тиме била исправљена историјска неправда према некадашњој владарској породици у Црној Гори.

Рекао је да очекује да Влада Црне Горе, у складу са демократском праксом развијених земаља, са поштовањем приступи решавању "историјског питања статуса црногорске династије".

Принц је упитао "да ли земље, које не поштују своју традицију, корене и династију, уопште могу имати демократску будућност" и потврдио да не одустаје од захтева за повраћај имовине његове породице.

Крајње понижавајућом оценио је одлуку владе да му одобри месечну стипендију у износу од 6.000 евра.

"Изненађен сам сам што преко новина сазнајем да је Влада, мимо мене, одлучила о садржају меморандума којим намеравају да реше статусна питања династије Петровића", казао је Никола Петровић.

Велика народна скупштина Српског Народа у Црној Гори  је пре 91 године, донела одлуку којом се "сва покретна и непокретна имовина бившег краља Николе Петровића Његоша и његове династије у Црној Гори конфискује у корист народа".

Након тога је целокупна имовина династије Петровић предата Министарству унутрашњих дела краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, а касније Управи државних добара која је постојала при Министарству финансија.

Имовину траже и Карађорђевићи

Међутим, повраћај имовине тражи и Крунски савет краљевске породице Карађорђевић за повраћај имовине у Црној Гори, пошто је Црна Гора 2003. године усвојила закон о реституцији.

Став црногорске владе је да се Карађорђевићима исплати новчана одштета, али да повраћај имовине не долази у обзир.

Црногорски званичници већ више од пет година игноришу захтев правних заступника принца Николе Петровића да се реши статус својине некадашње породице.

Принц Никола Петровић, праунук краља Николе, својевремено је, поводом захтева Карађорђевића да им се врати одузета имовина у Црној Гори, изјавио да Карађорђевићи "прво треба да траже опрост од династије Петровић Његош и црногорског народа, јер не може се заборавити начин на који је црногорска династија Петровић Његош, иначе најстарија династија на Балкану, изгубила своју имовину и своја права".

"Нису комунисти измислили конфискацију и насилну детронизацију, егзил и трајну забрану повратка, већ су управо Карађорђевићи први увели ту праксу на територији Југославије", рекао је Петровић.

"Српска краљевска породица је то измислила управо за Црну Гору, а  регент Александар заувек је из Црне Горе протерао свог рођеног деду, краља Николу првог Петровића", став је принца Николе Петровића.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије