Најс: БиХ би могла да тражи ревизију тужбе против Србије

Бивши тужилац Хашког трибунала Џефри Најс тврди да постоје докази на основу којих би Босна и Херцеговина могла да тражи ревизију тужбе против Србије, изречену у Међународном суду правде 2007. године.

"БиХ је изгубила тужбу због недостатка доказа, али од 2007. постоји значајан број досад неискоришћених доказа", рекао је Најс у Сарајеву, гостујући на трибини Форума бошњачких интелектуалаца на којој је актуелизовано питање могућности ревизије тужбе БиХ у ситуацији када је за то преостало још само пет месеци.

Најс је казао да он, због других обавеза, не би могао да учествује у тиму који би заступао БиХ.

То је изјавио након што је један од учесника трибине предложио њега и адвокатице Васвију Видовић и Едину Решидовић за чланове правног тима.

На питање новинара да ли би у евентуалном ревидирању тужбе, као нови докази могли да послуже и пресуда Радовану Караџићу и стенограми са сједница војног савета бивше Југославије, Најс је кратко одговорио: "Све што је обелодањено након 2007."

Према његовим речима, ако се из БиХ ништа не предузме, будуће генерације ће мислити да геноцид није ни почињен.

На питање колико политика отежава намеру, бивши тужилац Хашког трибунала одговара да је много важније од тог питања фокусирати се на чињеницу да земље бивше Југославије, Уједињене нације ни остатак света, не обраћају пажњу на пресуду из 2007.

"Важније је преузети одговорност за будућност генерација БиХ него се фокусирати на тренутне политичке проблеме. БиХ се мора сама изборити за ово, никог другог није брига. Ако покушате, можда ћете успети", рекао је Најс и додао да и у случају неуспеха, остаје забележено да се нешто покушавало учинити, као и важне чињенице.

Адвокатица Васвија Видовић, такође учесница трибине, боји се да у овом случају време не ради за БиХ.

"Доказа верујем да има, али питање је заслуживало анализу пуно раније. Ја се бринем да је нама време значајно истекло, истиче сигурно", рекла је Видовићева.

Она разуме, каже, бошњачке представнике у власти БиХ да су под притиском не само српских представника власти већ и међународне заједнице која би сличне покушаје у актуелној ситуацији могла посматрати као јачање тензија на терену.

Додаје и да разуме да је бошњачко руководство, којем треба консензус, једино заинтересовано за ревизију, "али на њему је и одговорност па макар све остало само на покушају".

Невенка Тромп, трећа гошћа на трибини, која је 12 година била у тиму Хашког трибунала који се бавио гоњењем Слободана Милошевића, касније Радована Караџића и Ратка Младића, наглашава да је тужбом из 2007. "пређено само пола пута" и да је, кад већ постоји могућност ревидирања, несхватљиво зашто се то не чини.

"Ако се прихвати оно што се десило 2007, спољном свету ће изгледати као да се слажете с тим", казала је између осталог Тромп и закључила: "Кад држава нешто одлучи, све је могуће".

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара