Тензије због доктората о Павелићу, умешала се и полиција

"Деловање Анте Павелића од 1945. до 1953" назив је докторског рада који је, уочи одбране заказане за сутра на Универзитету у Задру, подигао тензије, а због наводног лажирања имена у писму којим се оспорава сврха научног рада у уторак је обавештена и полиција, јавио је "Јутарњи лист".

Реч је о првом докторском раду којем је у називу једно од најконтроверзнијих имена хрватске националне историје. Аутор, магистар Анте Делић, за Јутарњи је рекао да је у дисертацији, између осталог, употребио досад неискоришћену и непознату оставштину Павелића, коју му је уступила његова породица у Мадриду.

На питање зашто је одлучио да пише дисертацију о Павелићу, Делић одговара да је "једноставно реч о потреби за научно утемељеним истраживањем политичког деловања Анте Павелића".

"Једино на тај начин могу престати идеолошке и друге митологизације Павелића. Додуше, мој рад се бави раздобљем након Другог светског рата, када Павелић више није лидер НДХ већ вођа хрватске политичке емиграције. Тврдње да се у раду не бавим усташким режимом зато су небулозне. Павелићем се бавим користећи научну методологију, а они којима то смета очигледно имају циљ да уведу догматски поглед на свет и забране истраживање неких тема", каже Делић.

Како наводи Јутарњи, у уторак се проширило писмо с адресе која садржи име и презиме професора историје уметности Универзитета у Задру Ивана Јосиповића, у којем се наводи да је рад покушај рехабилитације усташког поглавара.

Како пише у писму, "овим радом се покушава испод жита спровести квазинаучна рехабилитација усташкога убице. Ментор докторанда др Златко Бегоња у својој оцени рада нигде не помиње злочине Анте Павелића, већ се обрушава на послератну Југославију као тоталитарни режим".

Јосиповић, међутим, демантује да је послао икакво писмо и тврди да је његово име у мејлу лажирано.

А Делић изричито тврди: "Нити ја, нити ико у дисертацији не говори о Павелићу као свецу, нити као ђаволу. Велика већина мога рада заснована је на документацији, од британске и америчке провенијенције, до југословенских служби".

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије