"Међународне институције превише инсистирале на договору Додика и Изетбеговића"

Српски члан Председништва БиХ Младен Иванић изјавио је да су међународне институције "превише инсистирале" на томе да је довољан договор председника РС Милорада Додика и председавајућег Председништва БиХ Бакира Изетбеговића о механизму координације различитих нивоа власти у преговорима са ЕУ и кредитном аранжману БиХ са ММФ-ом.

"Сада имамо врло негативну реакцију хрватске стране. Надам се да сад схватају како сам се ја и српски представници осећали поводом пописа. Разумем их и мислим да у БиХ прегласавање није добро", пренели су бањалучки медији Иванићеву изјаву новинарима у Санском Мосту.

Иванић је додао да је требало подржати његов предлог да се поводом механизма координације и писма намера према ММФ-у одржи састанак сва три члана Председништва БиХ, председника РС Милорада Додика, председавајућег Савета министара БиХ и неких других и да се на том састанку постигне договор.

"Зато сматрам да би било јако значајно да се постигне шири договор наредних дана. Председништво БиХ и ја ћемо покушати да дођемо до тога да се постигне коначан договор", рекао је Иванић.

Према његовим речима, српски министри у Савету министара БиХ, из Савеза за промене, чекају да виде шта садржи договор Додик-Изетбеговић.

"Ако не буде неких великих промена (у односу на раније усвојени механизам координације), а колико знам није било спектакуларних промена, мислим да би то могло бити прихватљиво, али то је ипак питање за министре из Савета министара БиХ", додао је Иванић.

Додик и Изетбеговић, који су и лидери најјачих политичких странака у БиХ - СНСД и СДА, постигли су на састанку у Источном Сарајеву пре два дана договор о механизму координације и писму намера према ММФ-у, које ће омогућити да БиХ од ове финансијске институције добије кредит од 1,1 милијарду марака.

Претходно власти РС су тврдиле да за њих није прихватљив механизам координације који је у јануару усвојио Савет министара БиХ, као један од преосталих услова за даљи напредак БиХ на европском путу, због чега председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић и премијер Федерације БиХ фадил Новалић нису желели да потпишу писмо намера према ММФ-у.

Састанак Додика и Изетбеговића у ресторану "Барка" у Источном Сарајеву организовао је шеф делегације ЕУ у БиХ Ларс Гунар Вигемарк.

Хрватски члан Председништва БиХ Драган Човић оштро се успротивио договору Додик-Изетбеговић, оценивши да договор два народа у БиХ, без учешћа представника трећег конститутивног народа, никада није донео ништа добро БиХ.

Човић је упутио писмо европском комесару за проширење Јоханесу Хану, у којем га је обавестио да договор Изетбеговића и Додика није прихватљив за хрватски народ у БиХ.

Човић, као и лидер СДС-а Младен Босић, такође су оценили да је недопустиво да се састанци политичких званичника одржавају у ресторанима, а не званичним институцијама БиХ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије