АП: Хрватска се суочава са порастом национализма

Србија је оштро протестовала због откривања споменика Мири Барешићу у Хрватској, којим се одаје почаст "екстремном националисти" осуђеном због убиства југословенског амбасадора у Шведској 1971. године, преноси америчка агенција АП.

АП наводи да се Хрватска, иначе чланица ЕУ, суочава са порастом десничарских осећања, која укључују и дивљење за усташки, нацистички, марионетски режим током Другог светског рата, који је одговоран за смрт десетина хиљада Јевреја, Срба и Рома у концентрационим логорима.

Србија Барешића види као терористу, док га хрватски националисти поштују и гледају као хероја који је цео свој живот посветио хрватској државности, наводи АП и подсећа да су откривању споменика присуствовала и два министра у хрватској влади.

Агенција преноси и да је српски премијер Александар Вучић упутио писмо функционерима ЕУ у којем је, наводи америчка агенција, затражио реакцију и упозорио да хрватска "антисрпска" политика може да угрози мир и стабилност у региону, који је био захваћен крвавим цивилним ратом деведесетих.

"Очекујемо реакцију из ЕУ. Како је могуће да је терориста Барешић, који је осуђен у демократској Шведској, постао херој", преноси АП Вучићеве речи.

Наводи и да је српско Министарство спољних послова затражило у понедељак да статуа буде склоњена, уз оцену да је то непримерен и нецивилизацијски акт који у модерној Европи нема преседана.

Агенција додаје и да су хрватски званичници саопштили да више неће примати дипломатске ноте из Србије, којих је било више.

Америчка агенција подсећа и да је Хрватска претила да ће блокирати преговоре Србије са ЕУ ако Београд "настави да дели лекције о демократији".

Америчка агенција наводи да је Барешић, декларисани проусташа који се борио за хрватску независност од Југославије, убио амбасадора Владимира Роловића у југословенској амбасади у Стокхолму.

Шведски суд га је осудио на доживотну робију, али је група хрватских десничара отела путнички авион 1972. године, приморавајући да пусте Барешића и још пет затвореника који су учествовали у нападу на амбасадора.

Барешић је нашао уточиште у Парагвају, али је поново ухваћен и враћен у Шведску 1980. године, где је казна доживотног затвора замењена за казну затвора у трајању од 18 година.

Вратио се у Хрватску 1991. године, где је и убијен у борбама против српских снага које су се, наводи АП, бориле против хрватске независности.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије