Код Јасеновца обележен Међународни дан сећања на ромске жртве геноцида

Комеморацијом на ромском гробљу Уштица поред Јасеновца у Хрватској је обележен Међународни дан сећања на све ромске жртве геноцида током Другог светског рата, с порукама да су Роми саставни део хрватске историје, да обогаћују њену мултикултуралност и да треба радити на њиховој квалитетнијој интеграцији у хрватско друштво.

"Треба да остане упамћено да је од 1941. до 1945. на овом простору убијено 16.173 Рома. Само на овом месту страдало је 5.608 деце и 4.887 жена припадница ромског народа. Радило се о правом геноциду с циљем истребљења ромског народа са ових простора", рекао је саборски заступник Рома Вељко Кајтази додајући да је број жртава и знатно већи, преноси Хина.

Говорећи у име Савеза антифашистичких бораца Фрањо Хабулин рекао је да је Хрватска данас, након 75 година, поновно суочена са фашизацијом.

"Хрватска се гура у десно, велича се НДХ и војска и режим те државе, а то не можемо прихватити", рекао је Хабулин оценивши да такво редизајнирање историје "Хрватску води у нове поделе и нарушава њен углед у међународној заједници".

Изасланик владе Томислав Толушић поручио је да свака жртва фашистичког или нацистичког режима заслужује пијетет и поштовање. "Роми су саставни део хрватске историје и њихов је допринос у Домовинском рату био изузетан, вредан дивљења и захвалности. Историја неће заборавити ромске жртве било којих режима", рекао је Толушић.

Загребачки градоначелник Милан Бандић подсетио је да је недавно био у Брезовици па у Сребреници, Овчари и Керестинцу. "Све су то стратишта и кад човек дође на та места треба занемети", рекао је Бандић. Најавио је и да ће у јесен предложити да се обави санација и конзервација јасеновачког споменика.

Председник Савета за националне мањине Александар Толнауер рекао је да се у Хрватској мало пише и говори о страдањима у логорима НДХ. "Не могу се релативизирати злочини у НДХ као ни они после '45 и у Домовинском рату", рекао је Толнауер.

Комеморација у Уштици највеће је годишње окупљање Рома у Хрватској, а датум је симболично одабран на дан када је у Аушвицу убијена последња група од 2.987 Рома. Обележавање Међународног дана сећања на ромске жртве холокауста у Хрватској се организује од 2012.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије