Атина тражи повлачење турских снага са Кипра

Грчка затражила од Турске да повуче своје трупе са Кипра како би се помогли преговори о уједињењу подељеног острва.

Нови грчки премијер Јоргос Папандреу затражио је од Турске да повуче своје трупе са Кипра како би се помогли преговори о уједињењу подељеног острва.

Дуготрајни спор кипарских Грка и Турака угрозио је односе између Грчке и Турске, које су обе чланице НАТО. Истовремено, подрива сарадњу те алијансе и Европске уније на плану безбедности и отежава улазак Турске у ЕУ.

"Или ћемо решити то питање да нас уједини или ће нас држати и даље подељене", рекао је Папандреу у Никозији, након разговора са кипарским председником Димитрисом Христофијасом.

Кипар је 1974. подељен на северни део који настањују кипарски Турци и јужни, међународно признати са кипарским Грцима. Турска не признаје јужни део и на северу још има око 35.000 својих војника.

Земља је 2004. ушла у ЕУ, али се то односи само на кипарске Грке.

"Сигурно да окупационим трупама не може да буде дозвољено да постоје у једној држави-чланици ЕУ, посебно од стране једне земље која је канидат за чланство у ЕУ", рекао је Папандреу.

Посета Кипру прва је његова посета некој страној земљи од избора за премијера након парламентарних избора одржаних почетком овог месеца.

Једногодишњи преговори кипарског председника Христофијаса и лидера кипарских Турака Мехмеда Алија Талата нису до сада довели до стварног напретка.

Христофијас замера Турској због тога што Талату ограничава мандат за преговоре о сложеним проблемима као што су подела власти у федералном систему и договори о имовини изгубљеној током рата из 1974.

Турска са друге стране тврди да потпуно подржава мировни процес.  Христофијас је поновио подршку турској кандидатури за чланство у ЕУ, али је додао: "Ми нисмо мазохисти... Не можемо да прихватимо да Турска настави ка пуноправном чланству у ЕУ пре него што се постигне решење за Кипар".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара