У Загребу и даље "Убиј Србина"

Иако је Хрватска телевизија најавила да ће прекидати преносе фудбалских утакмица уколико навијачи буду скандирали поруке увредљивог садржаја, а посебно "Србе на врбе" и "Убиј Србина", од тог обећања није било ништа.

Ни осуде шовинистичког скандирања хрватских навијача на прошлонедељној утакмици младих фудбалских репрезентација Хрватске и Србије, као ни најаве прекидања мечева и преноса у случају сличних догађаја, нису спречиле навијаче "Динама" да на мечу с градским ривалом "Загребом" гласно скандирају "убиј Србина".

Најжешће присталице Динама "Бед блу бојси" током сваког укључења у пренос меча са градским ривалом Загребом, јасно и гласно су понављали традиционалне шовинистичке пароле, преноси "Јутарњи лист".

Коментатор Хрватске телевизије ни једном речју није се оградио или извинио гледаоцима који су пренос пратили преко ТВ екрана.

Неколико дана пошто се врх ХДЗ-а, после више година ћутања, изненадно узбунио против учестале ксенофобије и говора мржње на хрватским стадионима, најавивши да би се убудуће у случају нецивилизованог скандирања могле прекидати утакмице, навијачке групације несметано су наставиле са својим познатим репертоаром.

После вараждинског случаја када су играле млада репрезентације Хрватске и Србије помињало се да ће ХТВ у преносима искључивати тон ако буде до сличних испада, као што је најављено и да ће се коментатори ограђивати од таквих узвика са трибина, али се ништа од тога није десило, пише "Јутарњи лист".

Због увредљивог скандирања у Вараждину, где су играле младе селекције Хрватске и Србије (3:1), подигла се велика прашина у јавности, а реаговала је и хрватска премијерка Јадранка Косор, која је затражила од ХРТ да се у таквим случајевима прекину преноси.

Такође, ХРТ се обавезао да ће се јасно оградити од навијача, те да ће искључивати тон ако до погрдних скандирања дође.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара