Скандали у ХРТ-у

Хрватско новинарско друштво најавило истрагу против директора ХРТ-а Вање Сутлића који је наводно вређао новинарку на националној основи. Први човек ХРТ-а демантовао читаву причу. На кући главне уреднице те телевизије застава са усташким симболима.

Челни човек Хрватског новинарског друштва Зденко Дука најавио је заседање Већа части и истрагу против генералног директора Хрватске радио-телевизије Вање Сутлића, који је, наводно, вређао новинарку те телевизије на националној основи.

У име директора ХРТ-а одговорио је његов портпарол Јанош Ремер, који је оптужбе против Сутлића назвао "ноторном лажи, очигледно смишљеној ради дискредитације", као и да ће покренути одговарајући судски поступак због штете која му је нанета таквим лажима.

Уреднице на тој телевизији, Маја Север и Лела Кнежевић рекле су да је Сутлић вређао новинарку Ивану Драгичевић-Величковић, називајући је "четничком курветином".

Ремер је рекао да је Сутлићева сестра удата у Београду, питаjући се да ли би било ко очекивао да таквом изјавом увреди и своју најближу фамилију.

Према речима уредница , у фебруару прошле године оне су у емисији у којој су прикупљана средства за породилиште у Загребу хтеле да разговарају и са Иваном Драгичевић-Величковић, колегиницом која се неколико месеци раније тамо породила.

Сутлић је затражио да се Ивана не интервјуише, али се Северова оглушила о тај захтев и разговарала с њом, да би јој дан касније Сутлић рекао: "Ко ти је дозволио да интервјушеш ту четничку курветину?"

Причу је, поред Кнежевићеве, потврдило још двоје новинара ХРТ-а, а на питање новинара сајта Indexs.hr зашто раније нису говорили о томе, Северова је одговорила да је Ивана тада, поред тога што се породила, била исцрпљена тромесечном истрагом над њом због интерног писма којим је тражила да се испита случај уреднице Дијане Чуљак и одговори на питање "да ли ХТВ-ом влада мафија".

Инцидент је потврдио новинар и Роберт Зубер, а новинарка Сања Миклеушевић је рекла да је била шокирана нивоом разговора и као члан Хрватског новинарског друштва и као жена.

Грех Драгичевић-Величковић је што је удата за Србина, истиче Indexs.hr и додаје да је онда логично што се Сутлић недавно извинио градоначелнику Сплита Жељку Керуму који је рекао да не жели Србина у својој фамилији, оправдавши то наводним примитивним питањем водитеља Александра Станковића.

ХНД: Ако је тачно, време је за одлазак Сутлића

"Треба испитати цијелу ситуацију, али ако се покаже истинитом изјава да је равнатељ Сутлић заиста користио непримјерени рјечник, збиља је вријеме за његову оставку и одлазак с мјеста равнатеља ХРТ-а. Ријеч је озбиљном инциденту", рекао је за челник Хрватског новинарског друштва (ХНД) Зденко Дука.

"Јутрос до 10 сати Хрватског новинарско друштво запримило је три захтјева против равнатеља Сутлића. О свему ће на концу расправљати Вијеће части ХНД-а, а након тога ће се евентуално одредити и стеговне мјере", рекао је Дука у изјави, наглашавајући још једном како би у случају да се покаже да је Сутлић користио говор мржње предложити његова оставка.

Дука није прецизирао када би се могло састати Веће части, али с обзиром на велики интересовање јавности, не треба сумњати да ће то бити врло брзо.

Indexs.hr подсећа да је Дука још у петак изричито тражио смену Сутлића због инцидента с градоначелником Сплита Керумом, који је гостовао у емисији "Недељом у два" водитеља Александра Станковића. За Дуку је немерљив скандал што је новинар Странковић опоменут, зато што је, наводно, "провоцирао" Керума да се неповољно изражава о Србима.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара