Читај ми!

Хрватска враћа обавезно служење војног рока?

Поједини чланови Одбора за одбрану из редова владајуће већине у Хрватској залажу се за поновно увођење обавезног служења војног рока, иако би ове године војни буџет могао бити најмањи од 1990. године.

Војни буџет Хрватске би у овој години требало да износи око 3,8 милијарди куна, што је за око 300 милиона куна мање него прошле године и најављује "велико резање" у Оружаним снагама и Министарству одбране, пише Јутарњи лист.

Упркос томе, део чланова Одбора за одбрану отворено се заложио за поновно увођење служења војног рока.

Идеју је, како наводи хрватски лист, начелно подржао и ресорни министар Јосип Буљевић, уз ограду да треба видети колико ће бити средстава.

Буљевић је опрезан јер је упознат са податком да би за увођење војног рока годишње требало издвојити око 500 милиона куна, а тог новца нема.

Војни аналитичар Игор Табак сматра да је предлог "светлосним годинама далеко од дана увођења обавезног служења војне обавезе".

"У међувремену је из одбрамбеног система отишла и сама инфраструктура. Тешко је уопште замислити повратак у такав систем, и не само због радикалних трошкова и великих структурних промена које нису укључене кроз неки стратешки видик одбране који је тренутно на снази", рекао је Табак за Дневник.хр.

Обавезно служење војног рока у Хрватској укинуто је 2007. године, када је министар одбране био Берислав Рончевић из ХДЗ-а.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво