Папандреуове поруке охрабрења

Нови грчки премијер Папандреу поручио Анкари да је његова Влада спремна за решавање свих спорних питања са суседима. Уједињење Кипра битан циљ Грчке, као и решавање спора око имена са Македонијом.

Јоргос Папандреу, који је после недавне победе ПАСОК-а, постао премијер и шеф дипломатије Грчке, на обе функције је у посао кренуо врло одлучно, обећавајући сународницима "боље дане", а суседима спремност да одлучно ради на решавању билатералних проблема.

Ово друго се, првенствено, тиче односа са Македонијом, (спор око имена) и Турском (територијална разграничења у Егеју, повреде ваздушног простора, проблем Кипра) за које је Папандреу рекао да жели да буду ослобођени старих проблема.

Минулог викенда, током састанка Процеса сарадње у југоистичној Европи (СЕЕЦП), одржаног у Истанбулу, Папандреу је у разговорима са турским премијером Тајипом Ердоганом и шефом дуипломатије Ахметом Давутоглуом, пренео својим саговорницима да ће његова влада следити став о подршци Атине приближавању Турске Европској унији.

За боље разумевање Атине и Анкаре

Истакао је, међутим, да та подршка није безусловна, јер зависи од тога да ли ће Анкара испунити захтеве које је пред њу поставила ЕУ, а међу које спада и решавање кипарског проблема, за шта су Грци посебно заинтересовани.

Том приликом је укидање дуготрајне поделе Кипра назвао "ургентним задатком",  јер је неопходно да се то острво "ослободи зидова којих нема нигде у Европи".

Папандреу је и раније, док је био шеф дипломатије у ПАСОК-овој влади (1999-2004) испољио завидну енергију залагањем за боље разумевање Атине и Анкаре, у чему је имао доста успеха. То је време када су две земље потписале више договора којима је дат подстицај јачању поверења и укупне сарадње.

Грчки медији су, преневши да су сусрети били "веома пријатељски" и "врло значајни", истакли да је Папандреу с турским колегама разговарао и о спорним продорима турских авиона у грчки ваздушни простор.

Објавили су и да је Папандреу Ердогану и Давутоглуу рекао и да ће 19. октобра отпутовати на Кипар, где је у току најновија фаза преговора лидера грчке и турске заједнице.

Боравак у Истанбулу, Папандреу је искористио и да поручи властима у Скопљу да је један од примарних спољнополитичких циљева његовог кабинета превазилажење дуготрајног спора око имена некад најјужније републике бивше СФРЈ.

Атина не прихвата да њен сусед узме име Македонија, јер је то древни назив северене грчке покрајине. Инсистирајући на томе, Грчка је ветом спречила улазак Македоније у НАТО, најављујући да ће тако поступити и кад је реч о жељи комшија да уђу у ЕУ, ако у међувремену не буде нађено обострано прихватљива солуција.

Папандреу, којем је победу на изборима честитао и македонски премијер Никола Груевски, изразио је наду да ће "европске тежње" Скопља и принципијелност Грчке бити оквир у којем је могуће учинити напредак у намери да се проблем имена скине с дневног реда.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво