Случај Главаш: ЕУ упозорава Хрватску

У годишњем извештају о напретку, ЕУ упозорава Хрватску, али и земље региона, на проблем створен националним законима о неизручењу држављана. У документу наведен случај “када је осуђени ратни злочинац имао могућност да побегне из Хрватске у БиХ”, што се несумњиво односи на Бранимира Главаша.

Европска унија упозорила је Хрватску, али и земље у региону, да морају хитно да реше озбиљан проблем створен националним законима о неизручењу држављана, што се све чешће злоупотребљава, да би се избегло кажњавање за ратне и организоване злочине.

То упозорење наведено је у годишњем извештају о напретку земаља региона ка европским интеграцијама, који ће бити усвојен и објављен у среду, пише загребачки Јутарњи лист, наводећи да је имао увид у тај документ.

ЕУ у извештају о напретку наводи да међу државама у региону постоје препреке у изручењу држављана оптужених за ратне злочине.

Иако само име Бранимира Главаша није споменуто у извештају, јасно је наведен његов случај као један од доказа како је могуће избећи одговорност за злочине бежањем у неку другу државу, чије се држављанство може добити, и онда бити под заштитом те државе.

"То погоршава проблем избегавања кажњавања, као што је био случај високог профила када је осуђени ратни злочинац имао могућност да побегне из Хрватске у Босну и Херцеговину, пошто је стекао држављанство БиХ, из које не може бити изручен".

На крају тог дела извештаја о напретку, од Хрватске, као и од других држава региона, тражи се да реше тај "јаз бежања од правде, укључујући и предузимање корака према споразумима о изручењу, који би покривали случајеве за ратне злочине".

Због Главаша критике и Сабору

У извештају о напретку Хрватске, Европска комисија индиректно критикује и хрватски Сабор због одговорности за бекство Бранимира Главаша у БиХ.

"Сабор је укинуо имунитет једној особи осуђеној за ратне злочине после изрицања првостепене пресуде. Ипак, кашњење у доношењу те одлуке омогућило је том посланику у парламенту да оде из државе, пошто је проглашен кривим и осуђен", пише у извештају.

Бранимир Главаш, бивши хрватски генерал, осуђен је у пред судом у Загребу на десет година затвора, због ратних злочина почињених над Србима у Осијеку. По изрицању те пресуде, неометано је отишао у Босну и Херцеговину.

Тамо је ухапшен по Интерполовој потерници, али је убрзо ослобођен, јер је, у међувремену, стекао и БиХ држављанство, а закони те земље забрањују изручивање својих држављана другим земљама, без обзира на врсту и тежину злочина.

Главаш је у БиХ наставио да прима све принадлежности које му следују као посланику у хрватском Сабору, чак је и најавио да ће се кандидовати на предстојећим изборима за председника Хрватске.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво