БиХ јединствена, али децентрализована држава

Шеф словачке дипломатије Мирослав Лајчак изјавио да међународна заједница неће допустити распад Босне и Херцеговине и једина могућност за ту земљу је да буде јединствена, али децентрализована држава. Сутра састанак лидера БиХ са званичницима ЕУ и САД.

Министар иностраних послова Словачке и бивши високи представник за БиХ Мирослав Лајчак изјавио је да међународна заједница неће допустити распад те земље и да је једина могућност да БиХ буде јединствена, али децентрализована држава.

"Једина алтернатива за БиХ је јединствена, али децентрализована држава, у којој сваки од три уставна народа има механизме да одбрани своје интересе", рекао је Лајчак, који на захтев шефа дипломатије Шедске Карла Билта, данас стиже у Сарајево, пренео је Радио Слободна Европа.

Он је словачкој агенцији СИТА изјавио да ће са званичницима БиХ разговарати о томе како зауставити негативан ток, стабилизовати стање и почети напредак БиХ, оптужујући политичаре у БиХ да "успешно паразитирају на изазивању лажног осећања угрожености" и да им политичка блокада одговара.

"Очекивало се да ће државне институције преузимати све већу одговорност, како би улога међународне заједнице могла да се смањи, али у пракси се показало да то није тако. Међународна заједница ставља јасно до знања да БиХ може да замисли само као једну државу, и то у садашњим границама", рекао је Лајчак.

Према његовим речима, подела БиХ "не би користила ничему, нити је грађани желе" и навео да људе, без обзира на ентитет из којег долазе, занима запосленост, правна држава и образовање.

"Блокада политичког живота не омогучава развој у тим областима, због чега међународна заједница мора да делује одлучије", оценио је Лајчак.

Сутра састанак лидера БиХ са званичницима ЕУ и САД

У војној бази Бутмир код Сарајева сутра се одржава састанак политичких лидера БиХ са високим званичницима ЕУ и САД.

Долазак су најавили заменик америчког државног секретара Џејмс Стајнберг , шеф дипломатије Шведске Карл Билт, европски комесар за проширење Оли Рен и представници Европске комисије.

На разговоре с високим европским и америчким званичницима позвани су представници осам партија: Странке демократске акције (СДА), Странке за БиХ (СБиХ), Хрватске демократске заједнице (ХДЗ), ХДЗ 1990, Савеза независних социјалдемократа (СНСД), Партије демократског прогреса (ПДП), Социјалдемократске партије (СДП) и Демократске партије (ДП).

Председник Демократске партије Драган Чавић саопштио је да неће присуствовати састанку у Бутмиру и да је о томе и писмено обавестио Амбасаду САД у БиХ.

Образлажући своју одлуку, Чавић је рекао да у Републици Српској "не постоји ни покушај власти да постигне консензус између кључних политичких актера око питања која долазе на дневни ред пред озбиљан састанак који ће се одржати у Бутмиру".

"Уместо тога, актулени владајући режим у РС већ дуже време политичаре у овом ентитету настоји да подели на патриоте и издајнике,  с тим да су 'патриоти' по правилу, Савез независних социјалдемократа, а издајници сви остали", рекао је Чавић.

Председник СДА Сулејман Тихић рекао је раније да ће на састанку у Сарајеву представници САД и ЕУ лидерима политичких странака БиХ понудити пакет уставних и законских решења, на које би одређене корекције требало да ураде политички лидери у БиХ.

Председник ХДЗ БиХ Драган Човић потврдио је учешће на састанаку и изразио уверење да ће и остали позвани лидери политичких партија доћи на састанак.

"Верујем да ћемо успети да се договоримо о питањима који оптерећују улазак БиХ у ЕУ и НАТО", рекао је Човић.

Српска демократска странка (СДС), која није позвана на састанак,  позвала је СНСД и Партију демократског прогреса да не учествују на разговорима у Бутмиру, наводећи да не треба пристати да разговори о најважнијем питању за будућност РС буду вођени у НАТО бази која и
није под суверенитетом БиХ.

У саопштењу СДС-а се наводи да на разговоре нису позване ни Србија ни Русија, иако су гаранти Дејтонског мировног споразума, чији је саставни део и Устав БиХ.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се