Осумњичени за убиство навијача још у бекству

Оливер Кнезовић, осумњичен за убиство навијача "Сарајева" Ведрана Пуљића, који је побегао из притвора у Широком Бријегу, има хрватско држављанство и у случају да се налази у Хрватској, неће бити изручен БиХ. За Кнезовићем расписана међународна потерница.

Секретар Министарства правде БиХ Јусуф Халилагић рекао је да Оливер Кнезовић, осумњичен за убиство Ведрана Пуљића, који је побегао из притвора у Широком Бријегу, има хрватско држављанство и у случају да се налази у Хрватској, неће бити изручен БиХ.

Халилагић је рекао да ће, уколико Кнезовић буде ухапшен у Хрватској, њему тамо бити суђено. Кнезовићево изручење биће готово немогуће ако се потврди и навод ХРТ-а да има хрватско држављанство.

"Хрватска у овом тренутку не изручује своје држављане. Ако га надлежни органи тамо и ухапсе, постоји могућност да му се суди у тој земљи, а од нас могу затражити документацију која се тиче казненог дела", рекао је Халилагић за "Дневни аваз".

Главни разлог због чега је Кнезовић побегао из притвора је тежак пропуст осигурања Кантоналног суда у Широком Бријегу.

Како пише "Дневни Аваз", Кнезовићу је дозвољено да из притворских просторија изађе на ходник, где су га чекали супруга и адвокат с храном.

Сарајевски лист пише да Кнезовић није чак ни трчао када је побегао, већ је само "ишетао" из зграде. У том тренутку у згради се налазило око двадесетак правосудних полицајаца.

Због бекства Кнезовића суспендована су двојица полицајаца.

Међународна потерница за Кнезовићем

У међувремену, Управа полиције Федерације БиХ расписала је међународну потерницу за Кнезовићем.

Полиција у саопштењу моли све који знају за кретање Кнезовића, то јаве најближој полицијској станици или Федералној управи полиције.

"У склопу истраге о околностима бекства Оливера Кнезовића из просторија за задржавање Одељења судске полиције, данас је слободе лишено осам судских полицајаца који су током дана прослеђени Тужилаштву Западно-херцеговачког кантона због постојања основане сумње да су починили казнено дело противзаконитог ослобађања особе која је лишена слободе", наводи се у саопштењу.

Полиција је додала да је "у склопу расветљавања свих околности догађаја у Широком Бријегу јуче и данас у просторијама Федералне управе полиције у Сарајеву обављено више информативних разговора с особама које су идентификоване као очевици или учесници наведеног догађаја".

Кнезовић, који је признао да је за време нереда у Широком пуцао, предао се полицији, да би након тога побегао, хрватски и босански медији пренели су да је побегао у Хрватску.

Не зна се ко је крив за нереде

Полиција још није успела да утврди ко је у ствари започео немире, јер локално становништво тврди да су навијачи "Сарајева" у Широки дошли наоружани и да су, одмах по доласку у тај градић, почели да дивљају.

Навијачи тима из главног града БиХ, међутим, тврде да су их у Широком сачекали наоружани навијачи локалног тима, који су их напали одмах по изласку из аутобуса.

На фотографијама које су објављене последњих дана види се да су оружје носили и навијачи "Сарајева" и присталице локалнох клуба, а у полицијском извештају наводи се да је ватра отварана и из аутоматског оружја, као и да су у тучама коришћене дрвене мотке, камење и флаше.

Према информацијама које је потврдила полиција, Кнезовић је током рата у БиХ био припадник Кажњеничке бојне Хрватског вијећа обране, којом је заповедао хашки осуђеник Младен Налетилић Тута.

Навијачи фудбалских клубова "Сарајево" и "Широки Бријег" сукобили се се пре три дана у Широком Бријегу, када је убијен Сарајлија Ведран Пуљић (24), а око 30 особа је повређено.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се