Консултације пред Бутмирски састанак

У Бањалуци одржане консултације председника РС са шефовима политичких партија, уочи састанка са представницима ЕУ и САД, најављеног за 9. октобар. Премијер Додик могао би да буде једини представник РС на састанку у бази Бутмир код Сарајева.

Консултације председника Републике Српске Рајка Кузмановића и представника свих политичких партија РС, окончане су ставом да о свему што буде предложено у Сарајеву коначан суд треба да дају институције.

Консултације су одржане уочи састанка страначких лидера БиХ са представницима ЕУ и САД, заказаног за петак 9. октобар у војној бази Бутмир код Сарајева.

Кузмановић је изјавио да су представници РС отворени за разговоре о свим питањима, али не и за наметање решења која би била усмерена против овог ентитета БиХ и његових грађана. Председник РС је оценио да је потребно јединство свих политичких фактора у погледу кључних питања уставно-правног положаја РС.

Премијер РС Милорад Додик каже на састанак у војну базу Бутмир не иде на договор већ на преговоре, и да неће дозволити промену Дејтонског споразума на штету РС.

Додик је спреман да разговара о одласку ОХР и испуњавању услова потребних за чланство БиХ у ЕУ, али не и о променама Устава које, каже, креирају странци.

"Мени је савршено јасно да наравно треба да имам одговорност. Ја се те одговорности не бојим. Та одговорност сеже дотле да будем жртва за интерес РС. Мене монтиране истраге и све што раде нису поколебале да им јасно могу да кажем да је мој приоритет свих приоритета РС и то ће чути поново и сваки пут", рекао је Додик.

Милорад Додик могао би да буде једини политичар из РС који ће се у петак појавити на састанку у Сарајеву.

Чавић неће присуствовати састанку

Рајко Кузмановић се данас састао са представницима Српске демократске странке, Партије демократског прогреса, Демократског народног савеза, Демократске партије, Српске радикалне странке РС и Социјалистичке партије РС.

После састанка представници најјаче опозиционе партије позвали су Милорада Додика, Младена Иванића и Драгана Чавића да не иду на састанак 9. октобра у базу Бутмир.

Председник Демократске партије Драган Чавић изјавио је да неће присуствовати састанку политичких лидера из БиХ са представницима САД и Европске уније. И у ПДП још увек размишљају да ли ће у Сарајево.

Чавић је навео да је још пре два дана упутио писмо америчком амбасадору у БиХ Чарлсу Инглишу у ком га је обавестио да неће присуствовати "бутмирском састанку". Као разлог свог недоласка навео је непостојање политичког јединства у РС.

Представници најјаче опозиционе странке кажу да неће прихватити да се битна питања по будућности Републике Српске дешавају ван институција система.

На састанку у Сарајеву разговараће се о врло осетљивим темама, потврдио је амерички амбасадор у Бањалуци, Чарлс Инглиш.

Инглиш очекује споразум о уставним променама, затварању ОХР-а, и напретку Босне и Херцеговине ка Европској унији и НАТО-у.

У "бутмирским разговорима", са лидера осам политичких странака из БиХ, учествоваће заменик државног секретара САД Џејмс Штајнберг и шведски министар иностраних послова Карл Билт, а очекује се и присуство комесара за проширење ЕУ Олија Рена.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се