Читај ми!

Главаш уз Милановића, ХДЗ уверен да формира владу

Међународни секретар Хрватске демократске заједнице Миро Ковач изјавио је да је та странка спремна за разговоре с Мостом о формирању владе, али и са другим странкама које су спремне за реформе. ХДССБ је спреман да пружи техничку подршку коалицији око СДП-а за стварање парламентарне већине и формирање нове владе уколико им њихова помоћ буде потребна, пише "Јутарњи лист".

"Ако им наша два мандата буде потребна, добиће техничку подршку, јер у коалицију не можемо, нити желимо. Циљ је да се избегне понављање избора. Што се тиче ХДЗ-а, врх странке је за то да тој екипи предвођеној Томиславом Карамарком нећемо помагати", каже анонимни извор из врха ХДССБ-а.

Познајући однос стварног шефа ХДССБ-а Бранимира Главаша и Карамарка, такав је став очекиван. Осим тога, ХДССБ не жели превремене изборе јер страхују да би на њима могли да остану и са мање од тренутна два мандата. Иако су незадовољни резултатом, председника странке Драгана Вулина неће смењивати.

То је потврдио још у изборној ноћи и сам Главаш, који и даље вуче све кључне потезе.

Међународни секретар Хрватске демократске заједнице Миро Ковач каже да ће се отворити разговори да другим странкама како би се саставила влада.

"Није време за разговоре и спекулације о функцијама, већ о програмима", рекао је Ковач и додао да су две трећине грађана гласале за промене.

Ковач је изразио уверење да ће ХДЗ ускоро имати подршку већине посланика у Сабору и најавио скоре разговоре врха ХДЗ-а и Моста рекавши да је успостављен контакт.

Упитан како тумачи то што је ХДЗ-у пре објаве службених резултата победу честитао премијер Србије Александар Вучић, а после и председница Колинда Грабар Китаровић, Ковач је рекао да су све стране агенције јавиле о победи ХДЗ-а, па је Вучићева честитка била "логична".

ХДЗ ће, како је рекао, ако формира власт, водити "кооперативну политику, а не политику конфронтације" према суседима, па и према Србији.

Према најновијим резултатима недељних избора, водеће коалиције окупљене око ХДЗ и СДП имају приближан број мандата, а обе су најавиле преговоре с Мостом о формирању владе, јер то не могу самостално.

Коалиција око опозиционе Хрватске демократске заједнице има 59 мандата (56 плус три из дијаспоре), а коалиција око СДП-а 56, с тим да је још три мандата освојио Истарски демократски сабор, који је део досадашње владајуће коалиције.

За формирање владе потребна је подршка већине посланика, односно њих најмање 76.

Трећа политичка снага у земљи је регионална странка Мост с чак 19 мандата, која би, нагађа се, у преговорима могла да тражи премијерско место.

Уз ИДС, који је освојио три мандата, по два имају коалиција загребачког градоначелника Милана Бандића и странка осуђеног за ратне злочине Бранимира Главаша – Хрватски демократски савез Славоније и Барање, а по један Живи зид и коалиција Успешна Хрватска.

Осам посланика имају и представници националних мањина, од којих три српске и то поново из Самосталне српске демократске странке. Спекулише се да је коалиција око СДП-а већ придобила седам посланика мањинских странака, међу којима су троје чланови неке од странака владајуће коалиције и три српска посланика.

Коначне резултате Државна изборна комисија требало би да објави тек идуће седмице, јер избори морају да се понове на седам места. Из кабинета хрватске председнице саопштено је да ће тек по објављивању званичних резултата председница позвати челнике странака на консултације о новом мандатару.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије