Грчка влада положила заклетву

Премијер Јоргус Папандреу и министри нове грчке владе положили заклетву. Аналитичари оцењују да је нови састав владе добар тим који ће, у јеку рецесије, умети да побољша економску ситуацију.

Грчка влада на челу са премијером Јоргосом Папандреуом положила заклетву у парламенту. Премијер је најпре именовао министре за економију и финансије, које су политички аналитичари окарактерисали као добар тим који ће, у јеку рецесије, умети да побољша економску ситуацију.

Након полагања заклетве, одржана је и прва седница новог кабинета. Папандреу је синоћ представио састав кабинета у којем има и функцију шефа дипломатије, а неке од кључних министарских функција заузеле су жене.

Кабинет има 16 министара, међу којима је пет жена, као и 20 државних секретара.

Папандреуов ПАСОК освојио је на недељним парламентарним изборима готово 45 одсто гласова бирача и осигурао 160 посланичких мандата од укупно 300 у скупштини.

Нова министарка економије Лука Кацели и дугогодишњи Папандреуов саветник и портпарол социјалиста Јоргос Папаконстантину, постављен за министра финансија, суочиће се са снажним економским падом у земљи, после вишегодишњег раста од четири одсто, као и са све већим дефицитом и рекордном незапосленошћу међу млађом популацијом, пренео је Ројтерс.

"Највећи изазов за њих је рецесија. Нема периода прилагођавања, они не смеју да изгубе ни један једини дан", оценио је политички аналитичар Тодорис Ливаниос.

Како би се суочио с овим економским потешкоћама, Папандреу је за министре у својој влади изабрао мешавину старијих чланова партије као што је Кацели-која је била економски саветник док је отац Јоргоса Папандреуа, Андреас, био премијер-и млађе генерације с међународним искуством, у коју спада посланик ЕУ Папаконстантину.

Прва ствар коју ће двоје нових министара морати да ураде је нацрт буџета за 2010. годину који треба да објаве до новембра, подсетила је британска агенција.

Премијер и шеф дипломатије Папандреу, за министра унутрашњих послова именовао је Јаниса Рагисуса, за министра одбране Евангелоса Венизелоса, док је за министарку за заштиту животне средине, енергетику и климатске промене одабрао Тину Бирбили.

У Папандреувов кабинет ући ће и Ана Диамантопулу као министарка образовања, Димитрис Репас као министар за инфраструктуру, Андреас Ловердос, министар за рад и социјалну политику, док ће Министарство здравља водити Марилиза Ксеногианакопулу.

Министарка за пољопривреду биће Картерина Бацели, за правду и људска права Харис Кастанидис, а за културу и туризам Павлос Јеруланос.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се