Читај ми!

Блед - Западни Балкан напредује, потребни конкретни пројекти

Земље Западног Балкана постижу сигуран напредак, али је пред њима још пуно посла, а сада су им потребни конкретни пројекти, нарочито у области инфраструктуре и енергетског повезивања, који ће поспешити њихове евроатлантске интеграције, поручено је на панелу којим је затворен Бледски стратешки форум.

Министар за Европу у немачком Министарству спољних послова Михаел Рот истакао је да процес евроатлантских интеграција западнобалканских земаља треба убрзати, али је указао да је проблем у томе што су многи грађани држава чланица ЕУ скептични у погледу њеног даљег проширења, наводи словеначка агенција СТА, преноси Танјуг.

Министар Рот је нагласио да је неопходно подржати Западни Балкан на најбољи могући начин, те спровести конкретне мере на конкретним пројектима, јер "обични људи на Балкану морају да виде светло на крају туне што пре".

Рот је, такође, указао да земље кандидати за чланство у Унији морају да испуне све формалне предуслове.

"ЕУ умногоме представља тржиште, ми смо пре свега унија вредности као што су демократија, владавина права, слобода медија, независност судства. Без тих конкретних корака, неће функционисати", објаснио је он.

Рот је наговестио да ће подршка Немачке земљама које се боре са проблемом избеглица такође зависити од поштовања заједничких европских вредности као што су хуманост и солидарност.

"ЕУ са новим зидовима и ограма није концепт за будућност", истакао је немачки министар.

Такав став је изразио и заменик помоћика секретара Канцеларије за европска и евроазијска питања у америчком Стејт департмету Хојт Брајан Ји, који је поручио да су "вредности и принципи и даље важни" и подвукао потребу да се "прионе на посао".

"Треба применити оно што је договорено током протеклих година. Нисмо били успешни у оцењивању када треба хитно реаговати. Ако се сада не ухватимо у коштац са овим питањима, проблеми ће постати још тежи", упозорио је Ји.

Хојт Брајан Ји је, такође, приметио да је темпо интегрисања надмашен темпом дезинтегрисања под утицајем питања као што су страни борци, тероризам, енергетска небезбедност, корупција и "одлив мозгова".

Да процесе европатлантских интеграција треба убрзати сматра и мађарски шеф дипломатије Петер Сијарто, који је оценио да би и ЕУ и НАТО требало да буду "много бржи и храбрији кад је реч о интеграцији" што је, како је истакао, најбољи пут ка стабилности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије