Читај ми!

Повратници са сиријског ратишта претња за безбедност БиХ?

Исламска држава у својим редовима има 200 држављана БиХ. Педесет их се вратило у БиХ, а 43 су погинула. Међу њима је и син Рифета Шабића. Шабић је на суђењу оптужио Билала Боснића да је крив за смрт његовог сина, припадника Исламске државе.

У Суду БиХ у Сарајеву у среду ће бити настављено суђење Хусеину Билалу Боснићу, оптуженом за подстицање на терористичке активности. Терети се и за врбовање младића из БиХ на одлазак у редове Исламске државе.

Исламска држава у својим редовима има 200 држављана БиХ. Педесет их се вратило у БиХ, а 43 су погинула. Међу њима је и син Рифета Шабића. Шабић је на суђењу оптужио Билала Боснића да је крив за смрт његовог сина, припадника Исламске државе.

На питање ко је крив што му је син отишао у Сирију, Рифат Шабић је одговорио да је крив Билал Боснић. "Он је њега подстицао и све те момке који су отишли, мислим да је он уништио сву ту младост доле", рекао је Рифат Шабић.

Други борац Исламске државе из БиХ, заштићени сведок, бранећи Билала Боснића на суђењу је рекао да су Боснић и Нусрет Имамовић и сада у Сирији ауторитети и да су од њих добијали препоруке за одлазак на сиријска ратишта. Тај сведок каже да је и даље веран Исламској држави и да је по повратку у БиХ гледао Боснићева предавања о Исламској држави. Ти видео-снимци и даље су на друштвеним мрежама.

"Истина и Исламска држава остају, ово су рекли они који су је утемељили, који су своје кости дали и живот, само је једна смрт па нек та смрт буде на Алаховом путу", каже Хусеин Боснић.

Проблем са радикалним исламом БиХ има од рата. Слике које данас гледамо из дела Сирије који контролише Исламска држава гледали смо у БиХ још пре 20 година. Одред Ел муџахедин предводио је Абу Хамза. Након рата остао је у Бочињи као вођа вехабијске заједнице.

Недалеко је и село Ошве, где се у мају завијорила застава терористичке организације Исламска држава.

Застава Исламске државе осванула је и у Горњој Маочи код Брчког. Место памтимо по једној од највећих полицијских акција – 600 полицајаца и све безбедносне службе у БиХ приводили су припаднике радикалног ислама.

"Бојим се да је у односу на 2010. годину број оних који подржавају активности одређених покрета у БиХ и у региону у сталном успону", рекао је Мијо Крешић, помоћник министра безбедности.

Директор Полиције Републике Српске Гојко Васић каже да је као задња и највећа опасност то што са великим бројем миграната на ове просторе могу стићи и терористи који су били укључени у ратне операције на простору Сирије и Ирака.

Подсетимо, под утицајем радикалног ислама у терористичком нападу на полицијску станицу у Зворнику Нердин Ибрић убио је полицајца Драгана Ђурића. У Бугојну је убијен полицајац Тарик Љубушкић. Припадник вехабијског покрета Мевлид Јашеревић у центру Сарајева пуцао је на америчку амбасаду.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије