Заев: СДСМ неће на изборе ако се не испуни договорено

Лидер опозиционог Социјалдемократског савеза Македоније (СДСМ) изјавио је поводом повратка опозиционих посланика у парламент након 16 месеци бојкота да договор о превазилажењу кризе у земљи, на основу којег се опозиција вратила у Собрање "неће бити валидан ако специјални тужилац не буде изабран до 15. септембра".

Заев је на конференцији за новинаре у Скопљу рекао да у том случају СДСМ неће имати коме да преда материјал о прислушкивању који је компромитујући за Владу премијера Николе Груевског, због чега ће морати да настави да их објављује, преноси Бета.

Заев је рекао и да, по договору постигнутом уз посредовање међународне заједнице, до 20. октобра треба да буде изабрана нова влада, да се направе потребне законске измене у правосуђу, изборном законодавству, нов бирачки списак, да се изгласа оставка премијера Николе Груевског и да се изабере прелазна влада која ће организовати наредне ванредне парламентарне изборе.

"Договор мора да се поштује до краја да би био валидан, ако не тада ћемо донети одлуку шта ћемо даље радити и јавно ћемо је саопштити. Ако договор не буде поштован нећемо учествовати на још једним криминалним изборима", казао је Заев.

Опозициони посланици нису учествовали у раду македонског парламента од парламентарних избора у априлу 2014. године, а у посланичке клупе су се вратили према договору који је постигнут 2. јуна и протоколу који је утврђен 15. јула ове године уз посредовање еврокомесара за проширење Јоханеса Хана, као и амбасадора ЕУ и САД у Скопљу Аиве Орава и Џеса Бејлија.

Према договору и протоколу чији су потписници македонски премијер и лидер ВМРО ДПМНЕ Никола Груевски, лидер СДСМ Зоран Заев, лидер Демократске уније за интеграцију (ДУИ) Али Ахмети и лидер Демократске партије Албанаца (ДПА) Мендух Тачи, превремени парламентарни избори у Македонији треба да буду одржани најкасније до краја априла 2016. године.

Премијер Никола Груевски рекао је данас да враћање опозиционих посланика у парламент значи пре свега "да су почели да зарађују плату јер су 15 месеци примали плату без да раде".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије