Читај ми!

Ухапшен мађарски опозиционар због сечења ограде

Мађарска полиција је ухапсила функционера Демократске коалиције Ђерђа Какука, пошто је демонстративно пререзао бодљикаву жицу недавно постављену на мађарско-српској граници, јавила је новинска агенција МТИ.

Жичану ограду су демонстративно пререзали мађарски опозиционар и српска новинарка у близини места Роска у јужној Мађарској, где је пре сечења жице, Какук одржао заједничку конференцију за новинаре са Милицом Манчић Стојковић, преноси Танјуг.

Према његовим речима, ограда није имала практично образложење, јер није могла да смањи број избеглица које долазе у Мађарску.

Истовремено, то иде против основних принципа Европске уније и борбе против шверцера људи, "којима ограда служи као изговор да избеглицама скупље наплаћују убацивање у зону Шенгена", навео је Какук.

Мађарска полиција је саопштила да је сечењем жичане ограде, Какук починио кривично дело против државне имовине, а мађарски политичар је признао кривицу.

Акцију су организовали новинарка и књижевни преводилац из Београда Милица Манчић Стојковић и новинар и политичар из Будимпеште Ђерђ Какук, аутор пројекта "Балкански пут".

Манчић Стојковић је у изјави за Танјуг рекла да та ограда мора да се сруши, јер је она безбедносно потпуно бескорисна, тако да у обе државе данас има више избеглица него јуче.

"Ограда не зауставља никога, али је снажан симбол подела и страха", рекла је Милица Манчић Стојковић додавши да је време Берлинског зида и "хладноратовских ограда" иза нас.

Према њеним речима, недопустиво је да се у 21. веку подижу зидови између народа.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије