Читај ми!

Грчка обалска стража спасила 2.500 избеглица

Скоро 2.500 избеглица који из Африке и Азије покушавају да дођу до Европе спасено је током викенда у неколико десетина акција грчке обалске страже. Полиција бацала шок бомбе у сукобу са избеглицама на граници са Македонијом.

Обалска стража је од петка до понедељка спасила 2.492 особе у 70 операција код источних грчких острва Лезбос, Хиос, Самос, Агатонизи, Фармаконизи, Кос и Сими, наводи се у саопштењу грчке обалске страже, преноси Танјуг.

У одвојеној спасилачкој акцији, грчка обалска стажа спасила је још 13 особа које је су локални становници уочили у мору у близини луке острва Хиос.

Међународна организација за миграције (ИОМ) саопштила је у петак да је до сада у овој години најмање 218.000 избеглица стигло у Грчку. Према подацима ИОМ-а, најмање 2.636 особа страдало је у покушају да пређе Медитеран.

Сукоб полиције и избеглица на граници са Македонијом

У међувремену, грчка полиција бацила је шок бомбе на око 2.000 избеглица који су се окупили у селу Едомени недалеко од границе са Македонијом протестујући против одлуке те земље да привремено затвори границу.

У кратком инциденту нико није повређен, преноси АФП позивајући се на полицијске изворе.

Протести на грчко-македонској граници учестали су претходних дана с обзиром да на хиљаде људи у ризичном покушају преко Средоземног мора долази у Грчку, надајући се да ће преко балканске руте коначно стићи до богатих чланица ЕУ као што су Немачка или Шведска.

Неколико људи је повређено у сукобима на граници крајем прошлог месеца, када је македонска полиција испалила шок бомбе како би потиснула на хиљаде миграната који су се нашли на територији између две земље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије