Словеначка "Мура" објавила банкрот

Најпознатија словеначка конфекција "Мура" објавила банкрот своје три филијале, које запошљавају 2.635 радника. Главни клијент, немачки "Хуго Бос" суспендовао сарадњу са "Муром", после штрајка запослених.

Највећа словеначка конфекција "Мура" из Мурске Соботе објавила је банкрот трију својих филијала, које запошљавају 2.635 људи и затражила заштиту од поверилаца.

Пет мањих филијала, са 618 запослених, наставиће да раде.

Међу филијалама које су банкротирале су и главни "Мурини" погони - за производњу мушке и женске одеће.

Извршни директор "Муре" Бојан Старман је на конференцији за штампу изјавио да је принудна управа једини начин да се фирма поново изгради, на здравим основама.

Старман је најавио да ће представници једног "Муриног" великог клијента, немачког "Хуга Боса", доћи у Мурску Соботу на разговоре.

"Бос" је суспендовао сарадњу са "Муром" прошле седмице, после спонтаног штрајка запослених у дуговима оптерећеној словеначкој фирми.

Старман је нагласио да је за "Муру" од животног значаја да задржи "Боса" као партнера, јер јој 90 одсто производње зависи од чувеног немачког бренда.

Бојан Старман је најавио да ће "Мура" покушати да привуче и нове пословне партнере, како би на послу задржала што више радника.

Објава банкрота уследила је недељу дана после масовног радничког протеста изазваног незадовољством због вишегодишње неизвесности у погледу будућности компаније и малих зарада.

На захтев радника, кризни управник Зденко Подлесник је поднео оставку и пренео дужност на Стармана, који је најавио да је принудна управа питање дана.

Лидер "Муриног" синдиката Драго Форјан је оценио да је принудна управа најгоре решење, нарочито за раднике с најмањим примањима.

"Мура", један од највећих европских произвођача одеће, основана је 1925. године као мала кројачка радионица, а већ 1940. је имала 500 радника. Десет година касније, постала је велика фабрика конфекције.

Распадом Југославије, компанија је изгубила велики део тржишта. Приватизована је средином деведесетих и 95 одсто производње је било намењено извозу. Проблеми су почели јер није могла да држи корак са фабрикама са јефтином радном снагом из Азије и источне Европе.

Сарадња са "Хугом Босом" почела је 2003. године и немачка компанија је последњих година била једини "Мурин" клијент.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије