Састанак о Босни 9. октобра

У покушају проналажења начина изласка из политичке блокаде у БиХ, Европска унија и САД ће 9. октобра у Сарајеву организовати састанак лидера БиХ.

Званичници Европске уније и Сједињених Америчких Држава састаће се 9. октобра у Сарајеву са политичким лидерима Босне и Херцеговине, у покушају да се превазиђе политичка криза у којој се та држава тренутно налази, саопштила је Шведска, која председава Европској унији.

"ЕУ и Америка су забринуте због актуелне политичке ситауције у БиХ, будући да постоји ризик да та земља почне да заостаје за осталим државама у региону, и желе да јој помогну да оствари евро-атлантске амбиције", наводи се у саопштењу председавајућег ЕУ.

Састанак ће бити прилика да политички лидери покажу политичку вољу да превазиђу блокаду и створе услове који ће БиХ омогућити да оствари конкретан напредак у спровођењу реформи које су неопходне за улазак у ЕУ и НАТО.

Шведски министар спољних послова Карл Билт и заменик америчког државног секретара Џим Стајнберг одлучили су да одрже састанак у Сарајеву да би "подстакли политички дијалог".

Парламент Републике Српске ће заказати јавно изјашњавање, а српски представници повући ће се из заједничких органа БиХ, ако високи представник у БиХ настави да намеће законе и њихово спровођење, закључила је у четвртак посланичка већина у Народној скупштини РС.

"У случају да високи представник настави са покушајима наметања и спровођења поменутих аката, Народна скупштина заказаће јавно изјашњавање о томе. У тим околностима сви српски представници у заједничким органима БиХ повлаче се из рада тих органа, због тога што не могу давати подршку управљању БиХ од стране незаконите власти ОХР-а и оних који то подржавају", наводи се у закључцима који су предлозиле посланички клубови владајућих странака.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије